luni, 31 ianuarie 2011

Film despre Eminescu, realizat de elevii Seminarului teologic din Dorohoi



 Ca in fiecare an, la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Iacob”, din Dorohoi, a fost aniversat poetul nepereche, Mihai Eminescu. Astfel, in perioada 13-17 ianuarie 2011, s-a desfasurat proiectul “Luceafarul romanesc-sinteza a lirismului european”, initiat de Cenaclul HARIS, sub indrumarea profesorului de limba romana Cristina Ionela Ignat.
În primă fază, elevii Tiberius Hofbauer(XII), Catalin Grierosu(XII) si Cosmin Ungureanu(XI) s-au deplasat la Ipotesti, unde au realizat un material video despre viata si activitatea poetului. Apoi, la Seminar, intr-o atmosfera festiva, a fost prezentat materialul realizat la Ipotesti in fata tuturor elevilor si a cadrelor didactice din scoala. Manifestarile au continuat cu o expozitie de desene realizate de elevi ai scolii, avand ca reper Eminescu si creatia sa, precum si un colaj de cantece si versuri din creatia marelui poet si dedicate acestuia.(www.seminaruldorohoi.ro)

duminică, 30 ianuarie 2011

Reclamă gratis pentru pârtia de ski de la Gura Humorului

 ...Nu e vorba doar de patriotism local, faptul că sunt din Gura Humorului nu e relevant în "reclama de faţă"...
 ...Important e aerul de civilizaţie cu iz occidental, de societate încă prosperă pe care l-a resimţit ieri când am ajuns acolo, amabilitatea proverbială a bucovinenilor...
 
Ce să mai spus de peisajul de vis ce ţi se dezvăluie din mersul telescaunului...
 Iar dacă mai sunteţi şi schiori (că eu nu sunt!) nu mai aşteptaţi nicio secundă, pârtia de la Humor vă aşteaptă, zâmbind larg...

miercuri, 26 ianuarie 2011

Religie, scenete şi literatură la Liceul cu Program Sportiv Botoşani


 În ultimii ani, la LPS Botoşani au prins viaţă o serie de activităţi cel puţin inedite, pentru un liceu cu profil sportiv. Un prim eveniment a avut în centrul lui lansarea, la CDI, a cărţii „Viaţa lui Iisus prin ochii copiilor”. Volumul, coordonat de preotul Liviu Botezatu şi de profesor Oana Roxana Neamţu, cuprinde mai multe compuneri ale copiilor, el fiind însoţit şi de un audiobook pe aceeaşi temă. De tehnoredactare s-au ocupat elevii liceului, coordonaţi de profesor Simona Cojocariu, iar desenele cărţii au fost realizate de către elevul Leonard Luţia, de la Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoşani. La lansare s-a jucat şi o scenetă în cadrul căreia au fost transpuse în roluri câteva capitole din carte.
Dezbateri pentru apărarea credinţei
 Centrul de documentare şi informare din cadrul Liceului Sportiv Botoşani a fost, recent, gazda unui alt eveniment inedit. Peste 100 de elevi din clasele a IX-a – XII-a au vizionat filmul - documentar realizat de „National Geographic”, intitulat „Secretul Cavalerilor Templieri” - fiind vorba de o peliculă ce a iscat numeroase controverse după prezentarea ei pe canalul de televiziune. După proiecţia de film, au urmat dezbateri moderate de preotul Liviu Botezatu. „Am difuzat filmul – documentar din dorinţa de apăra credinţa şi valorile istorice ale creştinismului”, îşi explică demersul profesorul de religie al elevilor de la LPS Botoşani.
În mileniul pe care îl trăim, e nevoie de noi şi noi modalităţi pentru ca religia să rămână aproape de sufletul tinerilor. „În opinia mea, ora de religie are şi scop formativ şi informativ. Obişnuiesc să transform orele într-o provocare, lecţiile pornind de multe ori de la o întâmplare, de la o realitate”, mai destăinuie preotul Liviu Botezatu.  
Scenetă la ceas aniversar
La finele anului trecut, la LPS Botoşani s-au petrecut evenimente de anvergură, la 20 de ani de zile de la înfiinţare. Tot CDI-ul a fost gazda unui eveniment ceva mai aparte, descris pe http://oglindireasufletului.wordpress.com: „Activitatea a fost dedicată Naşterii Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Elevi din clasele a V-a A şi a VI-a A şi-au arătat măiestria în ale actoriei, interpretând rolul Mariei şi al lui Iosif, dar si al îngerului Gabriel, Irod, Irodiada etc... Ne-am bucurat de prezenţa conducerii unităţii, colegilor, părinţilor, care ne-au ajutat să ne simţim ca într-o familie, aşa cum de altfel se si întâmplă la Liceul cu Program Sportiv Botoşani. Binevenit a fost şi corul, format din elevi ai claselor de liceu, dirijat de Pr. prof. Liviu Botezatu, care a amintit de glasul îngerilor  care  a vestit Naşterea  Domnului, de păstorii miraţi, de magii rătăcitori, de colindul sfânt şi bun.
Şi-au adus aportul în realizarea acestui moment artistic pr. prof. Liviu Botezatu, prof. de Limba româna Oana-Roxana Neamţu şi prof. de Educaţie plastică Sebastian Chisăliţă, cel care s-a preocupat de costumaţia elevilor.



marți, 25 ianuarie 2011

Eminescu, celebrat la Liceul teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani

 Clasa a IX-a A a liceului a organizat o şezătoare literară cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Totul a debutat cu o dezbatere privind locul operei eminesciene în literatura română, întregită de o prezentare a vieţii şi operei scriitorului, realizată de Ramona Olariu. Lirica „poetului nepereche” a fost ilustrată printr-un recital, susţinut de Petronela Mazuru, Cornelia Pîrvu, Isabela Luncaşu, Alexandra Răileanu, Ioana Anghelache, iar sensibilitatea eminesciană a fost transpusă în limbajul artei plastice de Georgiana Palaghia şi Ioana Istrate. Ilustraţia muzicală a activităţii i-a aparţinut Paulei Velniciuc. Elevii au fost coordonaţi de profesorul Alina Nemţuc. Elevii clasei a VI -a C, împreună cu profesorul Mihaela Câşlariu, au sărbătorit ziua de naştere a poetului prin realizarea unui portofoliu în care au prezentat viaţa şi opera eminesciană, la care s-au adăugat recitări Eminescu.
Ovidiu Paul Cosovanu, Bogdan Avădănoaei, Francesca Dulceanu, Alexandra Agafiţei, Anda Buinoschi, Vlad Şovi, Lavinia Mădălina Chiriac, Iuliana Cosmina Florea, Andrei Vădan şi Cosmin Ştirbu au pus în scenă piesa „Regele moare” după Eugen Ionescu, în regia profesorilor Radu Gonciar şi Speranţa Lemny.
La biblioteca liceului, elevii claselor a XII-a E şi a XII-a G - coordonaţi de profesorii Carmen Hriţuc şi Mihaela Pancu - au organizat o masă rotundă pe teme eminesciene.
http://niorga.licee.edu.ro

vineri, 21 ianuarie 2011

Întrebări pentru profesorii de la „Laurian”

"Idilele infiripate in liceu se pot defini drept iubiri?"
Redactorul-şef al publicaţiei ATL News - Alexandra Huţanu (X D) - lansează la vreme de ianuarie o provocare pe termen lung: „Deschidem începând cu acest număr al ATL News o nouă rubrică, „Întrebări pentru profesori”. Îi rugăm cu această ocazie pe domnii profesori să binevoiască a ne răspunde în fiecare săptămână la câte-o întrebare. Sperăm că vom găsi subiecte care să incite la lectură. (Încă mai avem curajul să mai) aşteptăm propuneri de la colegii noştri (în limita bunului simţ!).
Mulţumim domnului profesor Ovidiu Aniculăese pentru că a fost de acord să fie cel care „inaugurează” rubrica răspunzând la întrebarea: „Credeţi că idilele înfiripate în liceu se pot defini drept iubiri? Ar putea ele să reziste în timp?” astfel: „Există un timp potrivit pentru fiecare lucru în viaţă, asta e sigur. Aşa cum în adolescenţă se leagă prietenii trainice, în timp ce adulţii nu reuşesc să îşi facă prieteni nici măcar din colegii pe care îi simpatizează puternic, aşa cum e firesc şi uşor pentru un tânăr adult să se dedice unei slujbe sau chiar unei cariere, în timp ce acelaşi lucru ar putea împietri inima unui copil, la fel iubirea e cu adevărat iubire în adolescenţă şi acolo e locul ei. De ce tocmai acolo? Pentru ca frumuseţea şi ardoarea ei să ispitească uşor adolescenţii spre acea realitate profundă, deşi nu tocmai incitantă, a vieţii de cuplu, cu lecţiile şi încercările ei, cu iertarea, înţelegerea şi mângâietoarea ei linişte. De ce nu mai târziu? Pentru că devenim atât de cinici şi aroganţi încât nu mai dăm crezare pornirilor noastre fireşti… Sau nici măcar nu le mai avem.” (http://lauriannews.wordpress.com)
"În viaţă trebuie experimentate diferite idile, nu numai una"
„Oauuuu!!! E o întrebare destul de dificilă! Nefiind un „doctor love”, voi încerca să spun ce cred eu despre aceste idile din liceu. Pornind de la definiţia idilei (idilă = iubire curată, naivă şi tinerească între persoane de sex opus), voi putea spune că acestea sunt nişte jocuri ale tinereţii, ale adolescenţei şi nu iubiri în sensul dur al cuvântului.
Pentru a ajunge ca liceenii să cunoască sensul adevărat al cuvântului „iubire” şi al sentimentelor de iubire este o cale lungă de străbătut, iar ca aceste idile să poată rezista în timp e nevoie de ambele persoane. Există riscul ca după liceu, tinerii, plecând la facultăţi diferite, în localităţi diferite, să „piardă” contactul între ei, să cunoască alte persoane, să experimenteze lucruri noi şi, apoi, să cunoască iubirea adevărată. Cine ştie?
Deci în viaţă trebuie experimentate diferite idile, nu numai una, după părerea mea, pentru că pornind din liceu, după 2-3 ani de facultate, vor dori să aibă alte idile, poate mai frumoase.
În consecinţă, totul depinde de cei doi adolescenţi ca idila din liceu să reziste în timp şi de cum înţeleg ei sensul cuvântului iubire” (Ciprian Apetrei, profesor de matematică) (http://lauriannews.wordpress.com)

Uniforma, o ţinută demodată


Adolescentii botosaneni profita din plin de faptul ca uniformele nu mai sunt obligatorii si aleg sa mearga la scoala cu tinute cat mai la moda. Culori in tendinte, incaltaminte sic si accesorii pe masura. Conducerile mai multor institutii din judet au incercat, in repetate randuri, sa reintroduca uniforma scolara, insa elevii s-au opus categoric. Adolescentii sunt liberi sa se imbrace cum vor, atata timp cat vin la scoala cu o vestimentatie decenta. Singurii care mai imbraca uniformele scolare sunt elevii de clasele I-IV.(www.telembt.ro)

miercuri, 19 ianuarie 2011

Picturi în amintirea lui Ştefan Luchian, realizate de elevii Liceului teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani

Lucrări selectate în vederea participării la etapa naţională a Concursului de creaţie plastică Ştefan Luchian - 28 ianuarie 2011. Lucrările vor fi expuse la Galeriile Ştefan Luchian.

Sursa: http://niorga.licee.edu.ro

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Fluturaşi "Eminescu", împărţiţi de liceenii de la "Dimitrie Negreanu" Botoşani

"Acest fluturas l-am primit astazi pe Pietonalul Unirii in jurul orei 15. Felicit initiativa celor de la Grupul Scolar "Dimitre Negreanu" Botosani" (http://iulianciubotaru.blogspot.com).

Concursuri, “cafenele” şi procese literare întru Eminescu
* La fiece mijloc de ianuarie, Poetul “se reîntoarce” acasă, în şcoli răsunând - asemeni unui ritual - poezii eminesciene *
Una din instituţiile şcolare unde manifestările Eminescu au cunoscut anvergură dar şi o mare diversitate a fost Grupul şcolar “Dimitrie Negreanu” Botoşani. Între 12 – 19 ianuarie, elevii şi profesorii liceului i s-au adresat “D-lui Eminescu cu … dragoste!aceasta fiind numele proiectului gândit pentru debut de 2011, în coordonarea profesorului Mihaela Budeanu – Mihalachi.  
“Aproape de Eminescu” a fost titulatura pentru dimineaţa zilei de 12 ianuarie, la intrarea în liceu elevii primind de la colegii lor cocarde cu chipul poetului şi semne de carte - cu prezentarea activităţilor viitoare. În aceeaşi zi, profesorii Simona Râmniceanu şi Alexuţa Donisă l-au celebrat pe “Eminescu la ceas aniversar”  în cadrul orei  de dirigenţie la clasa a XI-a E , ocazie cu care versurile poetului s-au întâlnit cu gândurile unor adolescenţi ai mileniului III.
Pe 13 ianuarie, spiritul competitiv a ţinut loc de gazdă elevilor claselor a X-a A şi a X-a F care, sub coordonarea profesorului Mihaela Budeanu – Mihalachi, au realizat un periplu cu titlul “Vreme trece, vreme vine”. Concursul a avut mai multe secţiuni: biografia poetului, mini-spectacol artistic, creaţie şi lectură expresivă, evenimentul petrecându-se la CDI - ul din cadrul liceului. A doua zi, elevii clasei a XI-a B - coordonaţi de profesor Alina Axinie şi bibliotecarul Daniela Nichiteanu - au participat la dezbaterea “Tot mai citesc măiastra-ţi carte”. Pe 15 ianuarie, în cadrul “Cafenelii literare”, coordonată de profesor Liana Andronic, s-au prezentat în format PowerPoint gânduri “Eminescu dincolo de Eminescu”. În aceeaşi zi, reprezentanţi ai liceului au oferit celor ce treceau pe Pietonalul Unirii fluturaşi “Din partea ...d-lui Eminescu”. “Este vorba de o tradiţie ce are deja cinci ani în liceul nostru. Gestul a sensibilizat opinia publică, în scurt timp existând şi mesaje pozitive pe Facebook”, subliniază coordonatorul proiectului de la Grupul Şcolar “Dimitrie Negreanu” Botoşani.
“Condamnat la nemurire”
 Astfel s-a intitulat procesul literar - artistic de pe 17 ianuarie, ce a avut la bază un scenariu scris de profesor Mihaela Budeanu – Mihalachi. Elevii clasei a X-a A au fost provocaţi în a-l “judeca” pe “acuzatul Eminescu Mihai” sub următoarele capete de acuzare: 1. abandonul propriei fiinţe în favoarea poeziei; 2. evadarea din lumea reală şi ascunderea în lumea visării; 3. ofensa adusă efemerului trăind în complicitate cu voluptoasa eternitate; 4. seducerea muzei poeziei. Martorii au fost Th. Stefanelli, Ioan Slavici, I.L.Caragiale, Veronica Micle, Mite Kremnitz şi Tinca Bundescu.
Ultima activitate a proiectului a prins viaţă în cadrul Cenaclului “Năzuinţe”, publicistica eminesciană fiind rememorată împreună cu profesorii Anca Dascălu şi Mihaela Budeanu-Mihalachi, sub genericul “Iară noi, noi... epigonii” (Carmen Moraru, Monitorul de Botosani)   

„15 ianuarie 1850”, în viziunea adolescenţilor de la Colegiul „Mihai Eminescu” Botoşani

Cu mai bine de cinci ani în urmă, propuneam profesorilor de limba română de la Colegiul “Mihai Eminescu” Botoşani o temă pentru elevii lor: o întoarcere în timp, urmată de scrierea unor mini-eseuri legate de ziua în care a venit pe lume Mihai Eminescu. Am primit, în acea vreme, texte extrem de interesante. Unele au fost publicate într-o pagină specială în “Monitorul de Botoşani”, iar cele mai multe în broşura “Sunt ziua în care s-a născut poetul”, apărută la Editura “Agata”. Le reiau, pe blogul dedicat liceenilor botoşăneni, pentru farmecul şi ineditul lor (Carmen Moraru) 
“Deşi afară e o iarnă grea, chinuitoare, o rază de lumină a inundat sufletele familiei Eminovici cu căldură şi iubire. Pe lume, a venit un nou membru al familiei. Pruncul, mic cât un ghemotoc şi alb ca zăpada proaspăt ninsă, stătea lângă sânul mamei pentru a fi ferit de tot ceea ce îi poate face rău. Peste tot zăpadă, iar casa, înconjurată de copaci brumaţi, părea un colţ de Rai. Totul e feeric, în casă mocneşte focul, iar pe copilaşul ce a adus odată cu naşterea sa şi fericirea părinţilor îl va chema Mihai, Mihai Eminovici!” (Roxana BRUMĂ )
O viaţă de om
"15 ianuarie 1850: Noapte. Ger. Întuneric. Taină…O zbatere în spaţiul nelimitat al nefiinţei. Cutremur. Freamăt. Murmur. Plânset. Suspin…Un scâncet. Lumină, căldură, zâmbet. O altă viaţă. Aşa apăreau stele noi, aşa se făceau şi se desfăceau destine. Aşa trebuie să fi fost şi naşterea Poetului. Învăluită în taină, legenda devenise viaţă adevărată. Natura se află deja, în cea mai desăvârşită dispersie, în Poet… Tot ea nu l-a considerat un trădător pentru că a dezvăluit atâtea din misterele sale, ci a vrut să-l aducă, cât mai repede, la sânul ei… 
15 iunie 1889: Zi. Căldură. Lumină. O clipă pe ceasul îngheţat al nemuririi. Pentru o legendă. Nemurire. Clipă. Nemurire. Nimic”. (Răzvan OLARU)
„Boţul de humă”
“O zi geroasă de iarnă, cu cer senin şi cu zăpada scârţâind sub tălpi. E linişte. În aer, însă, pluteşte ceva. Moaşa Anghelina s-a trezit mai devreme şi se pregăteşte să meargă la biserică. Pe când soarele s-a ridicat cam la o suliţă la orizont, la uşa sa se aude o bătaie insistentă. Căminarul Gheorghe Eminovici o roagă să vină la casa de lângă Biserica „Uspenia”. Al şaptelea copil al familiei se pregătea să vină pe lume. Luceafărul încă străluceşte pe cer. Un copil dolofan, cu ochii strălucitori şi negri priveşte mirat tot ce este în juru-i, în timp ce toţi din familie aşteaptă să atingă şi să mângâie „boţul de humă”…

E duminică, la Biserica „Uspenia” Sfânta Liturghie s-a terminat, iar credincioşii părăsesc smeriţi şi luminaţi sfântul lăcaş”. (Alexandra HREAPCĂ)
Primul plânset
“Mare a fost bucuria lor, când a apărut pe lume, la 15 ianuarie 1850, cel de-al şaptelea fiu al lor. Primul plânset, prima răsuflare…Emoţia îi cuprinde pe cei doi părinţi şi îi năpădesc lacrimile.  Dar nu sunt lacrimi de tristeţe, ci de fericire. Fiorii o cuprind pe mama sa când îşi ia pentru prima dată copilul în braţe. Atât de fragil… parc-ar fi un bibelou şi se teme să nu-l spargă. Băieţelul a adus atâta căldură în sufletele şi în casa familiei sale că nimeni şi nimic, nici chiar frigul năprasnic de afară nu o poate doborî. Ah…şi dac-ar şti cine are să fie acest bebeluş peste ani, nemărginită ar fi fericirea lor. Dar acum ei ştiu doar că e la începutul drumului vieţii şi că îl vor îndruma numai spre bine”. (Elena Adelina ROTARIU)
Se naşte Luceafărul
“Întuneric. Pustietate. Nimic nu mai răsuflă. Pământul parcă a murit. Astrele discută între ele. Soarele încearcă să ia decizii, dar nu găseşte nici o soluţie…Ce să fie oare? Se zvoneşte că trebuie să se nască un copil, dar un copil special, care o să rămână în mintea oamenilor… Lămurit că pruncul va deveni o persoană mai aparte, Soarele decide să îi asigure un loc în Univers…un loc deosebit. Se gândeşte să-l facă planetă, dar nu o să-l vadă nimeni. Ar fi frumos dacă ar domni noaptea asupra satului în care s-a născut. Aşa că, ce altceva să-l facă dacă nu o stea? Numai că era prea comun şi greu de găsit. Mai stă Soarele şi se gândeşte o vreme… Deodată, îi apare în minte o lumină puternică, sclipitoare, cum nu a mai întâlnit vreodată. Hotărăşte ca acest om ar fi nimerit să fie reprezentat de acea luminiţă, ce e stăpânul stelelor. Aşa s-a născut Luceafărul poeziei”. (Andreea MUNTEANU)
Gălăgiosul
“Pe 15 ianuarie, afară era un ger de crăpau pietrele, răstimp în care în casă focul ardea liniştit în soba cea mare. Rudele făceau o zarvă mare, agitându-se şi aşteptând naşterea copilului. Fraţii mai mari, cu sufletul la gură, aşteptau pe sobă să se nască copilul, sperând că va fi fetiţă. Spre seară, s-a născut copilul mult aşteptat, un băieţel ce nu se oprea din plâns. Nu după mult timp, el a fost botezat la biserica din Botoşani care se numeşte „Uspenia”.

 În timpul botezului, plângea atât de tare, că răsuna toată biserica. Acela era semnul că avea de spus lumii foarte multe”. (Alice CONSTANTINICĂ)
Medic sau poet?!
“Pe 15 ianuarie 1850, pe o vreme geroasă s-a născut Mihai Eminescu. În acea zi, copiii se jucau pe-afară cu săniile şi făceau oameni de zăpadă. Raluca Eminovici avea de purtat o sarcină grea. 
Ea şi Gheorghe aşteptau să se nască al şaptelea prunc al lor. Fiindcă se trăgeau din familii de boieri, aveau cu ce să îl crească pe noul născut, adică pe Mihai. Când s-a născut, a fost mic şi frumos, iar părinţii lui s-au bucurat de el, crezând că o să ajungă medic, numai că el a profesat ca poet”.
(Valentin TODERIUC)
Banii n-aduc fericirea!
“La Ipoteşti, atmosfera de pe 15 ianuarie era una săracă, pentru că mulţi oameni din sat aveau o situaţie materială precară. Majorităţii oamenilor nu le păsa că nu aveau ce pune pe masă a doua zi, ei erau fericiţi pentru că erau sănătoşi. Şi mai bucuroasă era acea familie în care s-a născut cel de-al şaptelea copil – ce avea să devină cel mai mare poet roman”. (Codruţ – Ciprian BUŢERCHI)
La gura sobei
“Era o zi geroasă de iarnă. Zăpada acoperea drumurile din Ipoteşti. Săniile trase de cai cu greu îşi făceau loc printre nămeţi, aducând acasă vreun călător îndrăzneţ, ce fusese plecat la târg, la Botoşani. 

 
Uliţele care altădată erau animate de copii şi de vitele care se întorceau de la păscut, acum erau pustii. Până şi năzdrăvanii de copii care s-au bătut toată ziua cu zăpadă s-au retras la căldura sobei. Din hornuri se ridicau spre cerul îngheţat fuioare albe de fum. Luminiţele jucăuşe ale lămpilor se vedeau la ferestrele caselor. Luna veghea de sus, făcând să strălucească zăpada şi parcă anunţând apariţia celui care avea s-o cânte în toate poeziile sale. Într-una din aceste case, ascunsă de albul pur al zăpezii, avea să se nască „Luceafărul poeziei româneşti”. (Şerban SEMENESCU)


marți, 11 ianuarie 2011

Frumoşii de la Laurian


* Începând cu anul 1993, sute de adolescente de la A.T.L. au concurat pentru titlul de “cea mai frumoasă” * Din 1999, în competiţie au intrat şi colegii lor, atraşi de titlul de “Mister ATL” *
În noianul de publicaţii din lumea şcolară atrage atenţia, prin inedit, Revista “Miss si Mister A.T.L.”, ce a văzut lumina tiparului la iniţiativa profesorului Elena Alecsa, în anul în care Colegiul A.T. Laurian“ a împlinit 150 de ani de viaţă. “Publicaţia conţine imagini, impresii şi detalii despre toţi cei care au participat sau au câştigat titlurile de Miss şi Mister din 1993 şi până astăzi. Acest proiect, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia pentru Tineret Botoşani, a fost unul la care au colaborat profesori, foşti şi actuali elevi. Sperăm să se bucure de un mare succes şi de noi ediţii de în anii care vin”, declară profesor Elena Alecsa. Concursurile de frumuseţe sunt, în opinia lui Ioan Onofrei, directorul A. T. “Laurian”, principalul eveniment al toamnei în licee: “Nici nu se putea altfel, deoarece există la adolescenţi o frumuseţe a tinereţii, o dorinţă şi o bucurie de viaţă, o căutare a unui partener sau o dorinţă de a trăi mai intens clipa. Clipe de trăire intensă găsim în sală, dar mai ales pe scenă, atunci când concurente şi concurenţi se străduiesc să demonstreze că există frumuseţe, eleganţă, romantism, paşi uşori de dans sau glume inteligente, care pot fi gustate atât de colegi, cât şi de profesori”, explică directorul A.T.L.
Concursurile din liceu, rampă de lansare pentru învingători
Claudia Macovei, ce în momentul de faţă este juristă, a fost prima care a purtat cununa de “Miss A.T.L.”, în 1993. Revista le readuce în luminile rampei şi pe celelalte frumoase ce au fost remarcate de-a lungul timpului de juriile concursurilor “Miss Boboc” şi “Miss Preuniversitaria” de la “Laurian”, ele fiind, dinspre zilele noastre înspre începuturi: Oana Alexandru, Amalia Pintiliescu, Dana – Dumitriţa Calenciuc, Ancuţa Irimia, Cristina Milincianu, Anca Suceveanu, Andreea Motriuc, Veronica Popescu, Ioana – Claudia Zmău, Raluca Gheorghiciuc, Otilia Aionesei, Bianca Isaincu, Sabrina Lăzăruc, Mirela Călin, Andra Agrigoroaie, Mirela Leonte, Bianca Enea, Andra Ojog, Anca Avăcăriţei, Ionela Burlacu, Raluca Bortă, Oana Ciubotaru, Mihaela Doroş, Otilia Birichiseală, Adina Hudescu şi Delia Barbu. Multe dintre ele sunt astăzi studente, dintre fostele Miss individualizându-se Otilia Aionesei - studentă în anul II la Facultatea de Finanţe – Bănci din cadrul Universităţii Columbia, din New York, sau Mirela Călin ce este, în prezent, stewardeză în Bahrein.
Băieţii, mai timizi
Spre deosebire de reprezentantele “sexului frumos”, pentru care competiţiile de Miss au reprezentat o veritabilă atracţie, colegii lor au fost sensibil mai retraşi, primul concurs de Mister organizat la A.T. “Laurian” fiind cel din 1999, câştigat de Iosif Sainiuc. An de an, inimile fetelor dar şi aprecierea juriului s-au îndreptat spre o adevărată pleiadă de “Misteri”, pe prima treaptă a podiumului urcând: Alexandru Avram, Costin Axinte, Iulian Sebastian Ioniţă, Silviu – Andrei Clicinschi, George Ciubotariu, Marius Isac, Răzvan Cavulea, Andrei – Sabin Boca, Octavian Raicu, Bogdan Tomoşoschi, Radu Alexe, Adrian Timofte, Şerban Başno, Alexandru Ciobanu, Bogdan Buche, Cătălin Lopatnic şi Cristian Ţebecailo.
De la locul III la liceu, la titlul de “Mister Botoşani”
În mai 2002, la primul şi din păcate ultimul concurs de “Mister Botoşani”, pe primul loc al podiumului a urcat cel ce a devenit între timp consacratul actor Adrian Tapciuc - victoria propulsându-l, rapid, în programele de ştiri ale televiziunilor centrale. Ceva mai neobservată şi nemediatizată a fost prima evoluţie a liceanului la un concurs de “Mister A.T.L.”, de care aminteşte, amuzat, în paginile revistei “Miss şi Mister A.T.L.”: “Au trecut mulţi ani de atunci. Eram un boboc în primele zile ale clasei a IX-a şi eram la ora de sport a profesoarei Elena Alecsa, când domnul diriginte, Adi Panaete, vine şi, împreună cu doamna profesoară, mă roagă să particip la Concursul de Mister A.T.L. Am participat, însă nu am reuşit decât să ocup locul al III-lea. Dar prezenţa pe scenă m-a făcut să mă îndrăgostesc de ea, astfel încât în doi ani am înfiinţat o trupă de teatru, “Drama Club”, care mi-a dat “microbul” teatrului şi m-a ajutat să ajung unde sunt acum”.

Mariana Cociurcă, elevă în clasa a XI-a D la Grupul Şcolar de Industrie uşoară Botoşani, la prima expoziţie personală

 

În perioada 20 decembrie 2010 - 16 ianuarie 2011 a fost vernisată expoziţia de grafică si pictură creată de Mariana Cociurcă, elevă în clasa a XI-a D la Grupul Şcolar de Industrie uşoară Botoşani. Evenimentul face parte din proiectul intitulat “Căutări lăuntrice”, coordonat de profesorii Anca Ghiorghiţă şi Liliana Lozneanu. Expoziţia a putut fi admirată în timpul manifestărilor dedicate „poetului – nepereche” în foaierul Teatrului „Mihai Eminescu”. „E vorba de lucrări realizate în tuş pe hârtie - având ca tematică structuri figurative şi de peisaje pe pânză. În operele sale, tânăra artistă a încercat o îmbinare de motive decorative inspirate din natură sau din mediul care o înconjoară”, explică Anca Ghiorghiţă, profesor de educaţie artistică. În opinia iniţiatorilor, proiectul “Căutari Lăuntrice oferă oportunitatea “întâlnirii” tuturor: copii, părinţi, dascăli şi reprezentanţi ai comunităţii locale - într-o lume inocentă, plină de neastâmpăr şi fantezie.

vineri, 7 ianuarie 2011

Concurs de postere "antidrog" la Liceul teoretic "Nicolae Iorga"


În perioada 19 decembrie 2010 - 3 ianuarie 2011 la Liceul teoretic Nicolae Iorga” Botoşani s-a derulat concursul de postere "antidrog" intitulat “Fac ce vreau cu viaţa mea şi viaţa mea contează”. Pe 6 ianuarie 2011, în Sala de muzică a avut loc premierea participanţilor la concurs, în prezenţa directorului Marilena Mardare, a profesorilor Roxana Manolache şi Gabriela Corduneanu şi a consilierul şcolar Cristina Anton - organizator.  
Locul I a revenit clasei a IX-a B, locul II: clasei a IX-a A, iar locul III - clasei a XI-a E. Toţi participanţii au primit diplome de participare.
"Prin intermediul posterelor, elevii au transmis mesajele lor - cu scopul de a preveni şi reduce consumul de alcool, tutun şi alte droguri în rândul colegilor. Concursul face parte dintr-un proiect mai larg, intitulat "Fac ce vreau cu viaţa mea ... dar viaţa mea contează", ce are drept obiectiv principal reducerea şi prevenirea consumului de alcool, tutun şi alte droguri în mediul şcolar", precizează profesor Cristina Anton.