sâmbătă, 30 aprilie 2011

Elev al A.T. "Laurian" Botoşani, în finala LicArt - la Secţiunea "fotografie"


Fotografia este intitulată "Gratuu", autorul ei fiind Sebastian Văcăriuc, elev al Colegiului naţional  
"A.T. LAURIAN" Botoşani.

vineri, 29 aprilie 2011

Tinerii actori de la “Eminescu” şi de la “Laurian”, calificaţi în finala LicArt

În cea de-a 10-a ediţie a festivalului pentru liceeni, la Secţiunea teatru au fost înscrise 50 de spectacole. Nominalizatii la finala ce va avea loc în perioada 27 – 30 mai la ARCUB Bucureşti sunt:
 - Trupa “ATELIERUL DE TEATRU” - Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani - spectacolul “Jocul de-a vacanta” după Mihail Sebastian;
 - Trupa “DRAMA CLUB” - Colegiul Naţional "A. T. Laurian" Botoşani - spectacolul “Croitorul” după Slawomir Mrojeck;
- Trupa “ECOU” - Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Sfântu Gheorghe - spectacolul “Jacques sau Supunerea” de Eugen Ionescu.
Cele două trupe din Botoşani au mai participat la preselecţie şi cu spectacolele “Ivona”, dupa Witold Gombrowicz (Colegiul Eminescu) şi “Opera de trei parale” după Bertold Brecht (Colegiul Laurian), fiind preferate “Jocul de-a vacanta” şi “Croitorul”.
Preselecţia a fost făcută de un juriu format din aproximativ 20 de liceeni pasionaţi de teatru (neimplicaţi ca şi concurenţi în Festival), studenţi la facultăţi cu specific umanist (teatrologie, regie teatru, actorie), finaliştii ediţiilor anterioare ale concursului, tineri specialisti în domeniu (profesori, jurnalişti, regizori).
Cele trei trupe finaliste vor juca pe scena Finalei, în faţa unui Mare Juriu, format din personalităţi ale vieţii teatrale (actori, regizori, critici). Marele Juriu va stabili Cea mai bună trupă, câştigătoare a Marelui Premiu. 
Informatii: www.licart.ro

joi, 28 aprilie 2011

Noi premii pentru elevii Liceului de artă "Ştefan Luchian" Botoşani

În perioada 18-22-aprilie 2011 s-au desfăşurat Olimpiadele Naţionale de Interpretare Instrumentală şi Arte Vizuale. Elevii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” s-au întors cu numeroase distincţii:
PREMIUL I: Pricope Galan George – arte textile – profesor Agavriloaie D.
PREMIUL II: Hrişcă Ioana – pian – prof. Şerpeanu S.
 Buznea Remus – grafică – prof. Andruşcă C.
                       Poleac Gina – artă murală – prof. Munteanu A.
                       Abăcioaei Bianca – istoria artelor – prof. Hreniuc A.
PREMIUL III: Maxim Andrei – clarinet – prof. Sîia P.
MENŢIUNE: Dănilă Vlad – fagot – prof. Stupar I.
  Patârniche Maria – design vestimentar – prof. Cirimpei A.
Ţapu Ciprian – design vestimentar – prof. Cirimpei A.
Patraş Margareta – artă murală – prof. Stanciu G.
Hreapcă Dana – istoria artelor – Hreniuc A.

marți, 26 aprilie 2011

Tinerii din Flămânzi spun “STOP maltratării animalelor”

Cu ocazia Zilei Internationale a Animalelor fara Stapan, marcata printr-un flashmob in mai multe orase din Romania, s-au alaturat Asociatiei pentru Protectia Animalelor ADOR si liceenii din orasul Flamanzi, judetul Botosani. Copii din Grupul Scolar “Nicolae Balcescu” Flamanzi au format un cerc uman timp de mai multe minunte aratand solidaritatea si implicarea in lupta pentru protectia animalelor, apoi au impartit tuturor celor prezenti la manifestare mesaje ca : “STOP maltratarii animalelor”, STOP abandonului” si “STOP indiferentei”. Actiunea a fost privita cu interes, membrul ADOR avand parte de colaborarea si sprijinul conducerii scolii. (http://www.asociatiaador.ro)

luni, 25 aprilie 2011

Miss Dorohoi 2011, elevă la Grupul şcolar “Regina Maria”

\ 
Concursul ce a avut loc în luna aprilie a constat într-o prezentare a concurentelor, unde acestea aveau ocazia să-și arate creativitatea comentând o maximă, o probă de aptitudini și prezentare ținută sport, business și de seară. Spectacolul a fost completat de tineri talentați din Dorohoi, începând cu trupa Romance alcătuită din mai mulți elevi ai Colegiului Național “Grigore Ghica”, trupa “Electric Purple”, instruită de Constantin Dicu, trupa Jingles, Forever Dance, dar și trupa Ecstasy din Botoșani. La capitolul muzică ușoară au evoluat: Codruța Barariu cu melodia “Balkan Girls”, Andrei Gorgan cu “Dă-mi mâna ta” și “Ăsta-s eu”, urmat de Georgiana Ciurciun, Anda Barariu, Larisa Avasilichioaiei și Ana Maria Alexie.
Agenția de modele “Andrei Fashion” a susținut o mini-prezentare de modă, iar la final membrii asociației  “Un ideal” s-au adunat pe scenă pentru a cânta imnul ales de ei.

Câștigătoarea Miss Dorohoi  2011 este Marina Acozmei de 17 ani de la Grup Școlar Regina Maria. 

Următoarele clasate sunt:
-premiul II- Anfiana Coțovanu, 17 ani, Colegiul Național “Grigore Ghica”
-premiul III- Roxana Scrobaniță, 17 ani, Colegiul Național “Grigore Ghica”
Mențiune: Mădălina Popa, 15 ani, Școala nr. 2 Dorohoi
Miruna Moruzi, 16 ani, Colegiul Național “Grigore Ghica”
Alexandra Haucă, 17 ani, Colegiul Național “Grigore Ghica”
Sabina Scripcă, 18 ani, Grup Școlar “Regina Maria”
Premiul de popularitate a fost înmânat Sabinei Scripcă, cu mențiunea
“să culegi mereu dragostea celor din preajma ta.” (http://stiridorohoi.ro)

marți, 19 aprilie 2011

Premii la un concurs naţional de chimie

12 elevi ai Grupului Şcolar Darabani au participat sâmbătă la ediţia a III-a a Concursului Naţional de Chimie „Magda Petrovanu”, organizat de Facultatea de Chimie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Elevii au fost însoţiţi de cadrele didactice Cristina Chiriac şi Mariana Gheorghescu. La acest concurs şcolar au participat peste 1100 elevi din toate judeţele Moldovei.
Rezultate:
Clasa a VIII-a: premiul al III-lea Emanuel Luca (din 302 participanţi)
Clasa a IX-a: premiul al III-leaDenisa Stoian(din 206 participanţi).  Ambii sunt elevii prof. Cristina Chiriac.
Clasa a XII-a: premiul al III-leaBianca Aroşoaie şi menţiune Alexandru Pintilei(din 121 participanţi) – pregătiţi de prof. Mariana Gheorghescu (http://www.darabaneni.ro/social/tate-ale-elevilor-darabaneni-la-concursurile-scolare/)

duminică, 17 aprilie 2011

Concurs pentru liceeni, lansat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România

În contextul Anului european al voluntariatului, Biroul de Informare al Parlamentului European în România invită liceele interesate să propună și să realizeze un proiect de voluntariat în domenii precum mediu/ ecologie, protecția patrimoniului național și universal, sprijinirea persoanelor vulnerabile, educație/ învățământ, viață sănătoasă, promovarea valorilor europene etc.
Concursul are două etape:
1) Propunerea de proiect:
Școlile sunt invitate să trimită tema aleasă și o scurtă prezentare (document Word) a proiectului de voluntariat de maximum 250 de cuvinte (o jumătate de pagină) prin e-mail, la adresa: doina.serban@europarl.europa.eu. Prezentarea va fi făcută în limba română.  În prezentare se vor menționa locul, și durata proiectului, cu indicarea datelor de început și de încheiere (chiar și aproximative).
Alte detalii pe: http://www.europarl.ro/view/ro/competitii/euroscola.html

vineri, 8 aprilie 2011

Biciclete câştigate de elevii Liceului teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani

 În perioada 15 noiembrie 2010-15 februarie 2011, s-a derulat proiectul online “Copilăria e mai frumoasă în siguranţă“ - prin ISJ Botoşani, în parteneriat cu EON România. La Liceul teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani, coordonator al proiectului a fost profesorul Maria Ştefancu, alţi profesori participanţi la campania de promovare şi derulare a concursului fiind Mariana Iordache şi Mihaela Ostaciuc. În cele trei luni, elevii şi-au însuşit cele „zece reguli de aur” privind utilizarea în siguranţă a reţelelor energetice, tot ei
participând şi la tragerea la sorţi pentru obţinerea a 2000 de pachete de rechizite şi 100 de biciclete. Trei elevi din Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” au câştigat câte o bicicletă, pe care compania le-a trimis-o la domiciliu. Ei sunt Ştefănel Calistru, Marian Gontineac şi Elena Ailenei (http://niorga.licee.edu.ro)

miercuri, 6 aprilie 2011

Eveniment literar „regizat” de un elev al Colegiului „Grigore Ghica” Dorohoi

* Cristi Avram şi-a lansat la liceu şi propriul volum, alcătuit din cinci cicluri dramatice *
Cuvintele devin “Necuvinte”atunci când vine vorba despre un poet de o profunzime şi intensitate remarcabilă, aşa cum a fost şi încă mai este în sufletele tuturor Nichita Stănescu. Pentru că pe 31 martie s-au împlinit 78 de ani de la naşterea sa, pe 4 aprilie 2011, la Colegiul Naţional “Grigore Ghica”, poetul a fost omagiat şi vocea i s-a auzit din nou ca în vremurile în care îl aveam printre noi. Activitatea a fost pregătită de un elev al clasei XI B, Cristi Avram ajutat de profesor Daniela Pavel, bibliotecar Mariana Hluşcu şi Andreea Tudosă din XII E. “Este inedit ceea ce s-a întâmplat astăzi aici pentru că este pentru prima oară când un elev face singur o activitate întreagă”, a spus prof. Daniela Pavel
Omagiul adresat poetului a constat în prezentarea biografiei, vizionarea unui interviu cu acesta şi o “Scrisoare pentru Nichita.” Nichita Stănescu e undeva în vârful unei ierarhii a născătorilor de sentiment; pe o scară a valorilor, el ocupă locul fruntaş. Pentru mine Nichita Stănescu rămâne mai mult decât un poet, rămâne o rază de lumină datorită căreia reuşesc să văd în întuneric. El devine un alter ego pentru oricine se poate alipi necuvintelor sufletului stănescian”, a spus Cristi Avram.
La finalul activităţii, Cristi Avram a pregătit şi lansarea propriei cărţi, a unui volum de teatru tipărit în primăvara aceasta la Iaşi, care poartă numele de „Păuni într-un cabinet medical.” „Povestea cărţii este poate întruchiparea unui spectacol. Drumul a fost unul oniric. Nu mi-am dat seama când a apărut fiecare rând din carte. Mărturisesc că de ziua mea, o vecină mi-a adus în dar câteva pene de păun pe care le-am aşezat în preajma biroului. Privindu-le mi-am recreat păunul purtător şi am căutat liantul dintre acesta şi om. Apoi după prima piesă au apărut celelalte şi apoi... iată-le, inrămate aici, în acest "cabinet medical" securizat în copertă. Am ales teatru pentru că a fost un dialog cu mine însumi şi pentru că de arta teatrului mă simt invaluit; sunt aproape dependent”, declară autorul. Scris într-un timp relativ scurt şi marcat de tranziţia dintre anotimpuri, volumul alcătuit din 5 cicluri dramatice reprezintă un debut care oferă cititorului şansa de a deveni  “spectator virtual al lumii ce i se dezvăluie”. (Mădălina Olariu)

duminică, 3 aprilie 2011

Rezultatele Concursului interjudeţean de creaţie „Hyperion”

Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani a organizat Concursul Interjudeţean de Creaţie din cadrul Proiectului Hyperion, 2011, cuprins în Calendarul Activităţilor Educative al MECTS. Concursul s-a adresat elevilor claselor I-XII şi s-a desfăşurat la liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani.
Rezultatele, în link-ul următor: http://niorga.licee.edu.ro/images/stories/poezie.pdf

Folclorul, iubit la Grupul şcolar „Dimitrie Negreanu” Botoşani

Formaţia de dansuri “Speranţa”, formată din elevi ai Grupului Şcolar “Dimitrie Negreanu” şi Centrului pentru educaţie incluzivă  Botoşani, a obţinut locul I şi trofeul Concursul  Naţional de dans “Împreună pentru viitor”, organizat sâmbătă la Dorohoi.
Sub îndrumarea profesorilor Steluţa Amarandei, Angelica Bozianu, elevilor Daniel Dandea,  Andrei Ştefănel Simionescu, dansul popular a triumfat.
Dansul nu poate fi conceput în lipsa cuplului muzică-paşi de dans, cele două asigurându-i ritmul caracteristic şi tematica. Datorită acestor inimoşi, talentanţi tineri folclorul va dăinui,  nu-şi va pierde identitatea“, a afirmat Steluţa Amarandei. (www.botosaninews.ro)