luni, 26 decembrie 2011

Matematicieni de la Colegiul „Eminescu” Botoşani, premiaţi la o competiţie interjudeţeană

Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei
Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei a organizat Concursul interjudeţean de matematică Memorialul „Ştefan Dârţu”. Numeroşi elevi ai Colegiului naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, dar şi de la A.T. Laurian, au urcat pe podium sau au fost recompensaţi cu menţiuni, conform clasamentului final:
Clasa a IX-a
Văcăreanu Stefan - C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, premiul II
Sposib Teodor C.N. ”Mihai Eminescu” Botosani, premiul III
Popovici Mara C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, menţiune
Clipa Stefan C.N. “A.T. Laurian” Botoşani, menţiune
Botez Cezar C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, menţiune
Clasa a XI-a
Ignat Oana C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, premiul II
Parasca Iuliana Elena C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, premiul III

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Premianţii de la Liceul de arte „Ştefan Luchian” Botoşani cântă „acasă la George Enescu”

Muzeul Memorial „George Enescu” – Dorohoi găzduieşte sâmbătă, 17 decembrie ora 17:00, pentru a doua oară, Concertul Cameral de Crăciun „ACASĂ LA GEORGE ENESCU”. Vor fi prezenți cei mai buni elevi, premianți la concursurile de profil organizate pe parcursul anului 2011. Organizatori: Liceul de Artă „Ştefan Luchian” – Botoşani, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” – Suceava, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Memorial „George Enescu „Dorohoi.
Participă: Lavinia Grumeza, Botoşani, clasa a III-a -pian; Fabian Anania, Botoşani, clasa a VI-a - pian; Petru Gavrilean, Botoşani, clasa a VI-a -pian; Dinuţa Costache, Suceava, clasa a X-a - flaut deţinătoarea Trofeului „Lira de aur” 2011, profesor Adrian MOROŞANU, profesor Mihaela SĂVEANU.
În program: Johann Sebastian Bach (1685-1750), Alexander N. Scriabin (1872-1915), Frédéric Chopin (1810-1849), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Paul Constantinescu (1909-1963). (www.dorohoinews.ro)

vineri, 16 decembrie 2011

Rezultatele Concursului "Octav Onicescu 2011", competiţie iniţiată şi organizată de Colegiul Naţional A.T. "Laurian"


Sursa: www.laurian.ro






Nume si Prenume
Scoala de provenienta
Punctaj final
Premiu
Maxim Bogdan
C.N."M.Eminescu" Botoşani
87
I
Iordache Iustin
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
83
II
Baetu Ciprian
C.N."M.Eminescu" Botoşani
56
III
Stolniceanu Paul-Mihai
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
54
M
Damaschin Bogdan-Valentin
C.N."M.Eminescu" Botoşani
54
M
Puiu Codrin
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
53
M + P
Lionte Felix
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
49
M
Teleuca Victor
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
44
M
Merla Cosmin
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
43
M
Neamtu Ioana
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
38
M
Badilita Ana-Maria
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
36
M
Abuziloaie Andreea
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
35
M








Presedinte,



Conf. Univ. Dr. Mihai Gontineac


marți, 13 decembrie 2011

Corurile Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” Botoşani, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu"

* Programul artistic i-a inclus şi pe preşcolarii Grădiniţei Îngeraşilor a Seminarului, dar şi o şezătoare, o expoziţie de icoane şi o piesă populară *
Ca în fiecare an, elevii Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani au susținut  concertul ”In drum spre Betleem” dedicat marelui praznic al Nașterii Domnului . Evenimentul a avut loc în sala mare a Teatrului Mihai Eminescu, luni, 12 decembrie 2011, începând cu orele 17. 
Preot profesor Grigore Diaconu, director al Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe”, a prezentat importanța Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos în iconomia mântuirii.
Corul ”Biruitorii” dirijat de preot profesor Constantin Zăiceanu a interpretat o suită de colinde. Elementul de noutate a fost reprezentat de momentul pregătit de copiii din grupa pregătitoare a  Grădiniței Îngerașilor a Seminarului intitulat ”Porniți plugul, feți frumoși!”.
Corul Filotheos sub îndrumarea preot profesor Vasile Arhip, condus de elevul Bulboacă Gheorghe din clasa a X-a A, a interpretat câteva din cele mai frumoase colinde psaltice. 
 Elevii clasei a XII-a B coordonați de d-na prof. Ioana Șcarlii au adus pe scenă lumea satului moldovenesc prin intermediul unei șezători care a surprins principalele evenimente din viața omului. 
Atmosfera tradițională a fost întreținută în continuare de Grupul vocal de fete ”Dorulețul”, dirijat de pr. prof. Constantin Zăiceanu și de soliștii Maria Bălineanu din clasa a XI-a B, Petru Purușniuc din clasa a XII-a A și Marilena Alecu din clasa a XII-a B.
Spectacolul s-a încheiat cu o piesă populară, „Irozii”, elevii fiind instruiți de preot profesor Constantin Zăiceanu.
Cei prezenți la concert au putut admira, de asemenea, o expoziție de icoane pe lemn realizate de elevii claselor de Patrimoniu coordonați de profesor Șcarlii Ioana.
Elevii seminariști vor  putea fi audiațși luni, 19 decembrie 2011, în aceeași locație, în cadrul concertului de colinde organizat de Protoieria Botoșani. (Profesor Corina Tifrea)

duminică, 11 decembrie 2011

O viaţă fără droguri

Pe 9.12.2011, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani s-a desfăşurat o sesiune de informare pe tema consumului de droguri şi alcool. Acţiunea s-a derulat în cadrul unui parteneriat cu fundaţia „Solidaritate şi speranţă”, la iniţiativa preotului duhovnic Ţifrea Gabriel de la Seminarul Teologic amintit.
Beneficiarii acestei colaborări au fost elevii celor patru clase a – XI – a şi a – XII – a de la secţiile de Pastorală şi Patrimoniu. Elevilor li s-au oferit informaţii despre traficul şi dependenţa de alcool şi alte droguri, prezentându-li-se şi urmările consumului abuziv de alcool şi droguri. „Consumul de alcool şi alte droguri constituie un flagel care afectează grav societatea noastră. Biserica are datoria de a-i preveni pe tineri asupra pericolului la care se expun consumând astfel de substanţe şi de a-i ajuta pe cei cuprinşi de această patimă. Sperăm ca elevii noştri să fie capabili să transmită un mesaj pozitiv în acest sens şi altor tineri cu care interacţionează”, spune Preot Duhovnic Gabriel Ţifrea.

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Colinde şi daruri, în luna Sărbătorilor de iarnă

Pe 8 decembrie 2011, un grup de elevi din clasa a – XII – a B secţia Patrimoniu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani - coordonaţi de Preotul duhovnic Ţifrea Gabriel - au colindat pe copii şi mamele de la Centrul maternal „Micul prinţ” din acelaşi oraş oferindu-le şi daruri.
„Elevii care au avut această iniţiativă lăudabilă s-au implicat şi în proiectul „Dăruind vei dobândi”, în cadrul căruia am avut ca partener Centrul maternal Micul prinţ. Totuşi, din motive personale, nu toţi elevii participanţi la acest proiect mai amplu au putut fi prezenţi azi aici, simţindu-li-se lipsa. Sperăm ca prin gestul nostru, acum în preajma Crăciunului, să aducem  un strop de bucurie în sufletele acestor copii năpăstuiţi”, declară Preot Duhovnic Gabriel Ţifrea.

vineri, 2 decembrie 2011

Concurs inedit între nevăzători, deţinuţi şi elevi de liceu

În această dimineaţă, Sala oglinzilor de la Muzeul Judeţean Botoşani a găzduit un concurs ce a avut drept temă istoria municipiului Botoşani. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean Botoşani, IŞJ Botoşani şi Penitenciarul Botoşani. Manifestarea s-a derulat în cadrul Proiectului „50 de ani de viaţă în penumbră pentru nevăzătorii botoşăneni”, finanţat de Primăria Botoşani şi cofinanţat de Asociaţia nevăzătorilor botoşăneni.
Materialul de concurs a fost pus la dispoziţia nevăzătorilor din Botoşani, deţinuţilor din Penitenciar şi a unor elevi de liceu, nominalizaţi de directori şi profesori de istorie din licee. În competiţie au intrat echipe formate din trei nevăzători, trei deţinuţi şi trei eleve de liceu, ce au concurat în faţa unui juriu prezidat de istoricul Gheorghe Median, inspectorul şcolar pe probleme educative – profesor Alexandra Hrincescu şi Neculai Bunduc, din partea nevăzătorilor botoşăneni. Carmen Moraru, referent cultural al Filialei nevăzătorilor Botoşani, a fost „examinator” şi realizator al materialului şi a întrebărilor de concurs.
După prima rundă de întrebări, competiţia a fost câştigată, detaşat, de echipa elevelor de liceu, cu 95 de puncte din 100 posibile. Învingătoarele au fost recompensate cu premii în bani, diplome şi cărţi. Adolescentele care au dovedit o cunoaştere temeinică a istoriei oraşului sunt Ana Maria Cuciureanu – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoşani, Silvia Amănălăchioaie – Colegiul naţional „Mihai Eminescu” şi Alexandra Zorilă – Colegiul naţional A.T. „Laurian”.
Celelalte două echipe au obţinut acelaşi număr de puncte, 60, ceea ce a dus la intrarea în baraj. După trei runde de întrebări, pe locul doi s-a clasat echipa formată din cei trei deţinuţi, care erau… din Iaşi. Echipa nevăzătorilor s-a situat, în final, pe locul III. Ineditul concurs a beneficiat şi de un public de aceeaşi factură, alături de nevăzători fiind şi un grup numeros de deţinuţi, veniţi să-şi aplaude colegii – competitori. 
Atât organizatorii cât şi participanţii au apreciat, în mod special, neobişnuitul eveniment. Pentru două ore nu au mai existat barierele tradiţionale între categorii sociale extrem de diverse, realizându-se un moment real de integrare, în spaţiul unui concurs desfăşurat după toate regulile fair - play-ului.      

duminică, 27 noiembrie 2011

Prevenirea drogurilor, toleranţa interetnică şi violenţa în mass-media, teme de dezbatere la Seminarul Teologic Botoşani

Proiectul  ”Săptămâna Educației Globale” cunoaște de la an la an  un impact  sporit în rândurile elevilor și profesorilor din toată țara. În săptămâna 14-19 noiembrie s-a dat startul proiectului care poate să se desfășoare prin acțiuni diferite până la sfârșitul anului școlar. Tema de anul acesta ”Atitudine față de lumea noastră” a fost generoasă în sensul diversității problemelor abordate . La Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe” există deja o tradiție a implicării elevilor în acest proiect astfel încât și în acest an s-au desfășurat activități interesante care s-au axat pe probleme legate de toleranță și violență.
Astfel, în sala de conferințe a Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” elevii împreună cu profesorii coordonatori Marius Rîznic și Corina Țifrea  s-au  întâlnit, marți 22 noiembrie 2011 cu Vlad Axiniuc, inspector la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Botoșani pentru a discuta despre efectele negative ale utilizării drogurilor. Au fost proiectate câteva materiale video, accentul fiind pus pe prezentarea metodelor de prevenire a consumului de droguri și pe consecințele fiziologice și psihologice  pe care le au drogurile .
Miercuri, 23 noiembrie a fost realizată o altă activitate care a avut ca temă Toleranța interetnică - trecut și prezent. Activitatea a fost concepută pe principiul interactivității costând în prezentarea unor scheciuri care au abordat problematica relațiilor interetnice, combaterea tendințelor de discriminare a unor minorități. Elevii au avut misiunea de a intervieva pe reprezentanții comunității armene și evreiești din Botoșani, cu privire la tema enunțată.
În continuarea acestor activități, pe 24 noiembrie  a fost susținut  un minispectacol de muzică psaltică, populară și folk, a unei scenete în limba franceză și a unui dans tematic urmând ca fondurile obținute din donații să fie direcționate spre  Centrul maternal ”Micul Prinț” pentru ajutorarea celor aflați în impas.
Săptămâna s-a încheiat vineri, 25 noiembrie cu o altă activitate  care și-a propus să abordeze aspecte cu privire la comunicare , mai precis despre Violența în mass-media. Elevii au încercat să surprindă prin materialele video pregătite aspectele negative ale industriei muzicale, ale desenelor animate, știrilor de senzație asupra gândirii și comportamentului tinerilor. Cu acest prilej s-a organizat  o dezbatere (debate) în cadrul căreia își vor confrunta opiniile pro și contra elevii  și despre Oportunitățile și amenințările  învățământului în format electronic.
„Prin toate aceste activități ne manifestăm speranța ca, mesajul nostru cu privire la toleranță și nonviolență să aibă un ecou cât mai profund asupra beneficiarilor proiectului, elevii încercând să-i determinăm să comunice mai eficient într-o lume dominată de conflicte”, concluzionează profesor Corina Ţifrea.

vineri, 18 noiembrie 2011

Miss şi Mister Boboc Botoşani 2011

Mara Bucşinescu, Liceul de artă "Ştefan Luchian". Foto: Botosaninews
Codrin Epuraş, Colegiul naţional A.T. "Laurian". Foto: Botosaninews

luni, 14 noiembrie 2011

Miss Boboc 2011, la liceele botoşănene

Colaj foto: www.botosaninews.ro
Andrici Andreea Ştefania- Colegiul Economic "Octav Onicescu" , Aparaschivei Georgiana - Grupul Şcolar "Dimitrie Negreanu" , Benghiac Elena Aisa - Colegiul Naţional "A.T. Laurian" , Bucşinescu Mara - Liceul de Artă "Ştefan Luchian" , Martiniuc Gabriela - Grupul Şcolar "Petru Rareş" , Melesteu Raluca - Grupul Şcolar "Elie Radu" , Rizac Lucica - Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" , Sava Alexandra - Liceul de Ştiinţe ale Naturii "Grigore Antipa" , Stingheriu Anca - Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" , Ţugui Lorena - Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi"  şi Voroneanu Bianca - Grupul Şcolar "Alexandru cel Bun" .
Finala va avea loc la Casa Sindicatelor Botoşani, pe 17 noiembrie 2011,

Ecologizare la Dorohoi


Luni, 14 noiembrie 2011, în cadrul Săptămânii Educației Globale, elevi de la Seminarul Teologic Sf. Ioan Iacob din Dorohoi, în parteneriat cu preşcolari de la Grădiniţa nr. 9 Ştefan cel Mare şi Sfânt din Dorohoi, au participat la o activitate comună de ecologizare a spaţiilor verzi din localitate. “Proiectul a avut ca scop conştientizarea grijii pe care trebuie să o avem faţă de creaţia lui Dumnezeu”, scriu seminariştii de la Dorohoi într-o postare pe Facebook.
Foto: www.facebook.com

vineri, 11 noiembrie 2011

Slăbim… dansând!

ADDI’S GYM – FITNESS CENTER si CLUBUL SPORTIV “ FASHIONDANCE“ vă invita sa participaţi la primul workshop F & D – “FREE DANCE”. După descrierea de pe site-ul http://organizatorievenimente.wordpress.com, e vorba de „…o noua forma de miscare, …un nou mod de a slabi si de a te relaxa…o noua ocazie de a fi alaturi de prietenii tai …trebuie doar sa vii si sa dansezi liber: salsa, cha-cha, jive, samba, rock ’n roll, meringue, rumba, passo-double. Cursurile se desfasoara la Casa Tineretului Botosani, marti, intre orele 20.00 – 22.00 si sambata, orele13.00 – 15.00. Instructori de dans: Flavius Alin Damean şi Simona Budai Ungureanu.

miercuri, 9 noiembrie 2011

Miss şi Mister Boboc la Darabani

La Club Subway din Darabani, elevii clasei a XII-a B de la Grupul Şcolar din localitate au organizat pentru noii lor colegi tradiţionalul Bal al Bobocilor. Fericiţii câştigători ai coroniţelor de Miss şi Mister Boboc 2011 au fost liceenii Raluca Aroşoaie şi Alexandru Răus. Alte detalii şi galerie foto pe:

Balul Bobocilor, la Seminarul Teologic din Dorohoi

Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi organizează prima ediţie a Balului Bobocilor. Evenimentul este adresat doar elevilor şi cadrelor didactice din cadrul instituţiei, şi va avea loc joi, 11 noiembrie 2011, începând cu ora 16.00 la Sala Teatrului din Dorohoi. În concurs s-au înscris 12 perechi, atât elevi de la profilul teologie pastorală, cât şi elevi de la profilul filologie bilingv. Organizatorii spun că balul a fost adresat tuturor elevilor, fiecare având şansa să participe. (Sursa: DorohoiNews.ro)
Fotografii de la balul propriu-zis...

 Mai multe imagini pe:

duminică, 30 octombrie 2011

Elevii Seminarului teologic Botoşani, coordonaţi de preot Gabriel Ţifrea, în noi acţiuni filantropice


Elevii claselor a - XII –a A și a – XII – a B de la Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe” din Botoşani, coordonaţi de preotul duhovnic Gabriel Ţifrea, continuă să desfăşoare activităţile cu caracter filantropic cuprinse în proiectul ”Dăruind vei dobândi”. Vineri 28 octombrie 2011, ei au vizitat Centrul Maternal ”Micul Prinţ” din Botoşani cu scopul de a veni în ajutorul mamelor şi copiilor de aici. După săvârşirea unei rugăciuni de binecuvântare de către părintele Gabriel Ţifrea, au fost împărţite pachete conţinând: scutece, produse de igienă pentru copii, hăinuţe, fructe, creioane şi cărţi de colorat. Toate acestea au fost achiziţionate de către elevii seminarişti folosindu-se de bonurile valorice obţinute în urma donării de sânge din zilele de 7 şi 12 octombrie.
Pe lângă aceste bunuri, elevii clasei a XII – a B secţia „Patrimoniu” intenţionează pictarea unei icoane reprezentând pe Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, cu scopul de a o dona centrului  maternal ”Micul Prinţ”. Această acţiune se constituie, aşadar, în cea de-a doua etapă a proiectului amintit prin care iniţiatorii îşi propun să ofere sprijin celor care au nevoie de ajutor.
”Nădăjduim că exemplul acestor minunaţi elevi seminarişti va fi urmat de cât mai mulţi dintre fiii Bisericii noastre. Dorim să mulţumim, pe această cale, doamnei director Camelia Popa de la Centrul Maternal ”Micul prinţ”  care ne-a ajutat să realizăm această acţiune”. Preotul Gabriel Ţifrea, duhovnic al Seminarului Teologic Botoşani şi coordonator al proiectului ”Dăruind vei dobândi”.

sâmbătă, 29 octombrie 2011

duminică, 9 octombrie 2011

Sânge donat pentru a salva vieţi, dar şi pentru acţiuni umanitare


 În această lună a demarat proiectul ”Dăruind vei dobândi”, pe care  Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe” îl derulează  în colaborare cu Centrul de Transfuzii Botoşani. „Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la criza actuală de sânge cu care se confruntă România şi să întindem o mână de ajutor semenilor noştri, care trec prin momente dificile ale vieţii lor. Nădăjduim că gestul nostru va fi urmat și de către elevii celorlalte seminarii teologice ale Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru a oferi astfel un exemplu demn de urmat şi altor tineri, determinându-i să devină sensibili la suferinţa aproapelui”, declară coordonatorul proiectului, preot Gabriel Ţifrea. 

Pe parcursul acestui an școlar, tinerii vor fi informaţi şi motivaţi să participe la donarea benevolă de sânge, fiind, totodată, cultivat spiritul voluntar. În a două etapă, pornindu-se de bonurile valorice obţinute, se vor întreprinde acţiuni filantropice la un cămin de bătrâni şi la un centru de plasament din Botoşani.