luni, 26 decembrie 2011

Matematicieni de la Colegiul „Eminescu” Botoşani, premiaţi la o competiţie interjudeţeană

Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei
Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei a organizat Concursul interjudeţean de matematică Memorialul „Ştefan Dârţu”. Numeroşi elevi ai Colegiului naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, dar şi de la A.T. Laurian, au urcat pe podium sau au fost recompensaţi cu menţiuni, conform clasamentului final:
Clasa a IX-a
Văcăreanu Stefan - C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, premiul II
Sposib Teodor C.N. ”Mihai Eminescu” Botosani, premiul III
Popovici Mara C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, menţiune
Clipa Stefan C.N. “A.T. Laurian” Botoşani, menţiune
Botez Cezar C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, menţiune
Clasa a XI-a
Ignat Oana C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, premiul II
Parasca Iuliana Elena C.N.”Mihai Eminescu” Botosani, premiul III

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Premianţii de la Liceul de arte „Ştefan Luchian” Botoşani cântă „acasă la George Enescu”

Muzeul Memorial „George Enescu” – Dorohoi găzduieşte sâmbătă, 17 decembrie ora 17:00, pentru a doua oară, Concertul Cameral de Crăciun „ACASĂ LA GEORGE ENESCU”. Vor fi prezenți cei mai buni elevi, premianți la concursurile de profil organizate pe parcursul anului 2011. Organizatori: Liceul de Artă „Ştefan Luchian” – Botoşani, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” – Suceava, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Memorial „George Enescu „Dorohoi.
Participă: Lavinia Grumeza, Botoşani, clasa a III-a -pian; Fabian Anania, Botoşani, clasa a VI-a - pian; Petru Gavrilean, Botoşani, clasa a VI-a -pian; Dinuţa Costache, Suceava, clasa a X-a - flaut deţinătoarea Trofeului „Lira de aur” 2011, profesor Adrian MOROŞANU, profesor Mihaela SĂVEANU.
În program: Johann Sebastian Bach (1685-1750), Alexander N. Scriabin (1872-1915), Frédéric Chopin (1810-1849), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Paul Constantinescu (1909-1963). (www.dorohoinews.ro)

vineri, 16 decembrie 2011

Rezultatele Concursului "Octav Onicescu 2011", competiţie iniţiată şi organizată de Colegiul Naţional A.T. "Laurian"


Sursa: www.laurian.ro






Nume si Prenume
Scoala de provenienta
Punctaj final
Premiu
Maxim Bogdan
C.N."M.Eminescu" Botoşani
87
I
Iordache Iustin
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
83
II
Baetu Ciprian
C.N."M.Eminescu" Botoşani
56
III
Stolniceanu Paul-Mihai
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
54
M
Damaschin Bogdan-Valentin
C.N."M.Eminescu" Botoşani
54
M
Puiu Codrin
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
53
M + P
Lionte Felix
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
49
M
Teleuca Victor
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
44
M
Merla Cosmin
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
43
M
Neamtu Ioana
C.N. Informatica-Piatra Neamţ
38
M
Badilita Ana-Maria
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
36
M
Abuziloaie Andreea
C.N."A.T.Laurian" Botoşani
35
M








Presedinte,



Conf. Univ. Dr. Mihai Gontineac


marți, 13 decembrie 2011

Corurile Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” Botoşani, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu"

* Programul artistic i-a inclus şi pe preşcolarii Grădiniţei Îngeraşilor a Seminarului, dar şi o şezătoare, o expoziţie de icoane şi o piesă populară *
Ca în fiecare an, elevii Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani au susținut  concertul ”In drum spre Betleem” dedicat marelui praznic al Nașterii Domnului . Evenimentul a avut loc în sala mare a Teatrului Mihai Eminescu, luni, 12 decembrie 2011, începând cu orele 17. 
Preot profesor Grigore Diaconu, director al Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe”, a prezentat importanța Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos în iconomia mântuirii.
Corul ”Biruitorii” dirijat de preot profesor Constantin Zăiceanu a interpretat o suită de colinde. Elementul de noutate a fost reprezentat de momentul pregătit de copiii din grupa pregătitoare a  Grădiniței Îngerașilor a Seminarului intitulat ”Porniți plugul, feți frumoși!”.
Corul Filotheos sub îndrumarea preot profesor Vasile Arhip, condus de elevul Bulboacă Gheorghe din clasa a X-a A, a interpretat câteva din cele mai frumoase colinde psaltice. 
 Elevii clasei a XII-a B coordonați de d-na prof. Ioana Șcarlii au adus pe scenă lumea satului moldovenesc prin intermediul unei șezători care a surprins principalele evenimente din viața omului. 
Atmosfera tradițională a fost întreținută în continuare de Grupul vocal de fete ”Dorulețul”, dirijat de pr. prof. Constantin Zăiceanu și de soliștii Maria Bălineanu din clasa a XI-a B, Petru Purușniuc din clasa a XII-a A și Marilena Alecu din clasa a XII-a B.
Spectacolul s-a încheiat cu o piesă populară, „Irozii”, elevii fiind instruiți de preot profesor Constantin Zăiceanu.
Cei prezenți la concert au putut admira, de asemenea, o expoziție de icoane pe lemn realizate de elevii claselor de Patrimoniu coordonați de profesor Șcarlii Ioana.
Elevii seminariști vor  putea fi audiațși luni, 19 decembrie 2011, în aceeași locație, în cadrul concertului de colinde organizat de Protoieria Botoșani. (Profesor Corina Tifrea)

duminică, 11 decembrie 2011

O viaţă fără droguri

Pe 9.12.2011, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani s-a desfăşurat o sesiune de informare pe tema consumului de droguri şi alcool. Acţiunea s-a derulat în cadrul unui parteneriat cu fundaţia „Solidaritate şi speranţă”, la iniţiativa preotului duhovnic Ţifrea Gabriel de la Seminarul Teologic amintit.
Beneficiarii acestei colaborări au fost elevii celor patru clase a – XI – a şi a – XII – a de la secţiile de Pastorală şi Patrimoniu. Elevilor li s-au oferit informaţii despre traficul şi dependenţa de alcool şi alte droguri, prezentându-li-se şi urmările consumului abuziv de alcool şi droguri. „Consumul de alcool şi alte droguri constituie un flagel care afectează grav societatea noastră. Biserica are datoria de a-i preveni pe tineri asupra pericolului la care se expun consumând astfel de substanţe şi de a-i ajuta pe cei cuprinşi de această patimă. Sperăm ca elevii noştri să fie capabili să transmită un mesaj pozitiv în acest sens şi altor tineri cu care interacţionează”, spune Preot Duhovnic Gabriel Ţifrea.

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Colinde şi daruri, în luna Sărbătorilor de iarnă

Pe 8 decembrie 2011, un grup de elevi din clasa a – XII – a B secţia Patrimoniu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani - coordonaţi de Preotul duhovnic Ţifrea Gabriel - au colindat pe copii şi mamele de la Centrul maternal „Micul prinţ” din acelaşi oraş oferindu-le şi daruri.
„Elevii care au avut această iniţiativă lăudabilă s-au implicat şi în proiectul „Dăruind vei dobândi”, în cadrul căruia am avut ca partener Centrul maternal Micul prinţ. Totuşi, din motive personale, nu toţi elevii participanţi la acest proiect mai amplu au putut fi prezenţi azi aici, simţindu-li-se lipsa. Sperăm ca prin gestul nostru, acum în preajma Crăciunului, să aducem  un strop de bucurie în sufletele acestor copii năpăstuiţi”, declară Preot Duhovnic Gabriel Ţifrea.

vineri, 2 decembrie 2011

Concurs inedit între nevăzători, deţinuţi şi elevi de liceu

În această dimineaţă, Sala oglinzilor de la Muzeul Judeţean Botoşani a găzduit un concurs ce a avut drept temă istoria municipiului Botoşani. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean Botoşani, IŞJ Botoşani şi Penitenciarul Botoşani. Manifestarea s-a derulat în cadrul Proiectului „50 de ani de viaţă în penumbră pentru nevăzătorii botoşăneni”, finanţat de Primăria Botoşani şi cofinanţat de Asociaţia nevăzătorilor botoşăneni.
Materialul de concurs a fost pus la dispoziţia nevăzătorilor din Botoşani, deţinuţilor din Penitenciar şi a unor elevi de liceu, nominalizaţi de directori şi profesori de istorie din licee. În competiţie au intrat echipe formate din trei nevăzători, trei deţinuţi şi trei eleve de liceu, ce au concurat în faţa unui juriu prezidat de istoricul Gheorghe Median, inspectorul şcolar pe probleme educative – profesor Alexandra Hrincescu şi Neculai Bunduc, din partea nevăzătorilor botoşăneni. Carmen Moraru, referent cultural al Filialei nevăzătorilor Botoşani, a fost „examinator” şi realizator al materialului şi a întrebărilor de concurs.
După prima rundă de întrebări, competiţia a fost câştigată, detaşat, de echipa elevelor de liceu, cu 95 de puncte din 100 posibile. Învingătoarele au fost recompensate cu premii în bani, diplome şi cărţi. Adolescentele care au dovedit o cunoaştere temeinică a istoriei oraşului sunt Ana Maria Cuciureanu – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoşani, Silvia Amănălăchioaie – Colegiul naţional „Mihai Eminescu” şi Alexandra Zorilă – Colegiul naţional A.T. „Laurian”.
Celelalte două echipe au obţinut acelaşi număr de puncte, 60, ceea ce a dus la intrarea în baraj. După trei runde de întrebări, pe locul doi s-a clasat echipa formată din cei trei deţinuţi, care erau… din Iaşi. Echipa nevăzătorilor s-a situat, în final, pe locul III. Ineditul concurs a beneficiat şi de un public de aceeaşi factură, alături de nevăzători fiind şi un grup numeros de deţinuţi, veniţi să-şi aplaude colegii – competitori. 
Atât organizatorii cât şi participanţii au apreciat, în mod special, neobişnuitul eveniment. Pentru două ore nu au mai existat barierele tradiţionale între categorii sociale extrem de diverse, realizându-se un moment real de integrare, în spaţiul unui concurs desfăşurat după toate regulile fair - play-ului.