Un răspuns cât se poate de potrivit pentru laurienii care au în sânge dorința de a aprofunda şi de a căuta răspunsuri pentru cele mai ”problematice” întrebări îl poate constitui noul proiect ce a prins rădăcini în Colegiul ”A.T.Laurian”. Catedra de fizică, cu implicarea admirabilă a profesorului Sorin Galer, a făcut tot posibilul ca în curtea interioară a liceului să fie amplasat un Pendul Foucault – ce a beneficiat ulterior de o prezentare complexă.
Pendulul Foucault a fost inventat de către fizicianul francez Jean Bernard Léon Foucault, ce a dorit să demonstreze că pământul se învârte în jurul propriei axe. Cum corpurile care se rotesc își păstrează planul de rotație, pendulul gravitațional își păstrează neschimbat planul de oscilație liniară. În timp ce el oscilează în plan vertical, sub el Pământul se rotește, la latitudinea Parisului, cu 11 grade 19’ pe oră. Acest lucru este demonstrat de rozeta descrisă de capătul bilei în timpul oscilației.
Pendulul ar fi putut fi amplasat și pe casa scării corpului B, frecarea cu aerul fiind astfel diminuată, însă lungimea firului ar fi fost mai mică, ceea ce nu ar fi fost un avantaj. Deocamdată va fi lăsat sub acțiunea forței gravitaționale și a forței Coriolis, chiar dacă oscilația este amortizată de frecarea cu aerul a firului și a bilei. Pe viitor, ar putea fi montat un sistem de întreținere forțată a oscilațiilor.
Pendulul Laurianului este alcătuit, practic, dintr-o bilă din oțel cu adaos de plumb, cântărind 25,85 kg (din care 4 kg sunt Pb) și un cablu din oțel, cu izolație de plastic, cu lungimea de 17,5 metri. Deplasarea față de verticală poate fi calculată știind tangenta unghiul de deviație (de 5 grade) și lungimea firului. Încă de la bun început, pendulul a fost montat pentru a fi folosit în scop didactic, existând o serie de experimente care pot fi realizate cu ajutorul lui: determinarea perioadei de oscilație și folosirea ca instrument de măsurat timpul, demonstrarea mișcării de rotație a Pământului în jurul propriei axe, conservarea energiei mecanice, dinamica fluidelor, conservarea impulsului mecanic. De asemenea, în timpul eclipselor de soare sau lună pot fi observate doua efecte: Allais (schimbarea vitezei rotației aparente a planului de oscilație a pendulului) și Jeverdan-Rusu-Antonescu (schimbarea perioadei de oscilație).
În prezența unui instrument care să aplice practic informații teoretice din fizică, sunt mari şanse ca interesul elevilor pentru această materie să crească considerabil. Având rolul de a concretiza anumite fenomene studiate la oră, pendulul Foucault este și va fi un ajutor real în înțelegerea și aprofundarea unor aspecte ale fizicii (Agnes Ioana OBOROCEANU)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu