Concursuri, “cafenele” şi procese literare întru Eminescu
* La fiece mijloc de ianuarie, Poetul “se reîntoarce” acasă, în şcoli răsunând - asemeni unui ritual - poezii eminesciene *
Una din instituţiile şcolare unde manifestările Eminescu au cunoscut anvergură dar şi o mare diversitate a fost Grupul şcolar “Dimitrie Negreanu” Botoşani. Între 12 – 19 ianuarie, elevii şi profesorii liceului i s-au adresat “D-lui Eminescu cu … dragoste! – aceasta fiind numele proiectului gândit pentru debut de 2011, în coordonarea profesorului Mihaela Budeanu – Mihalachi.
“Aproape de Eminescu” a fost titulatura pentru dimineaţa zilei de 12 ianuarie, la intrarea în liceu elevii primind de la colegii lor cocarde cu chipul poetului şi semne de carte - cu prezentarea activităţilor viitoare. În aceeaşi zi, profesorii Simona Râmniceanu şi Alexuţa Donisă l-au celebrat pe “Eminescu la ceas aniversar” în cadrul orei de dirigenţie la clasa a XI-a E , ocazie cu care versurile poetului s-au întâlnit cu gândurile unor adolescenţi ai mileniului III.
Pe 13 ianuarie, spiritul competitiv a ţinut loc de gazdă elevilor claselor a X-a A şi a X-a F care, sub coordonarea profesorului Mihaela Budeanu – Mihalachi, au realizat un periplu cu titlul “Vreme trece, vreme vine”. Concursul a avut mai multe secţiuni: biografia poetului, mini-spectacol artistic, creaţie şi lectură expresivă, evenimentul petrecându-se la CDI - ul din cadrul liceului. A doua zi, elevii clasei a XI-a B - coordonaţi de profesor Alina Axinie şi bibliotecarul Daniela Nichiteanu - au participat la dezbaterea “Tot mai citesc măiastra-ţi carte”. Pe 15 ianuarie, în cadrul “Cafenelii literare”, coordonată de profesor Liana Andronic, s-au prezentat în format PowerPoint gânduri “Eminescu dincolo de Eminescu”. În aceeaşi zi, reprezentanţi ai liceului au oferit celor ce treceau pe Pietonalul Unirii fluturaşi “Din partea ...d-lui Eminescu”. “Este vorba de o tradiţie ce are deja cinci ani în liceul nostru. Gestul a sensibilizat opinia publică, în scurt timp existând şi mesaje pozitive pe Facebook”, subliniază coordonatorul proiectului de la Grupul Şcolar “Dimitrie Negreanu” Botoşani.
“Condamnat la nemurire”
Astfel s-a intitulat procesul literar - artistic de pe 17 ianuarie, ce a avut la bază un scenariu scris de profesor Mihaela Budeanu – Mihalachi. Elevii clasei a X-a A au fost provocaţi în a-l “judeca” pe “acuzatul Eminescu Mihai” sub următoarele capete de acuzare: 1. abandonul propriei fiinţe în favoarea poeziei; 2. evadarea din lumea reală şi ascunderea în lumea visării; 3. ofensa adusă efemerului trăind în complicitate cu voluptoasa eternitate; 4. seducerea muzei poeziei. Martorii au fost Th. Stefanelli, Ioan Slavici, I.L.Caragiale, Veronica Micle, Mite Kremnitz şi Tinca Bundescu.
Ultima activitate a proiectului a prins viaţă în cadrul Cenaclului “Năzuinţe”, publicistica eminesciană fiind rememorată împreună cu profesorii Anca Dascălu şi Mihaela Budeanu-Mihalachi, sub genericul “Iară noi, noi... epigonii” (Carmen Moraru, Monitorul de Botosani)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu