miercuri, 1 iunie 2011

Industria de spionaj si tehnologiile militare de comunicatii considerate "expirate" de catre specialisti sunt "reciclate" de elevii sau studentii care vor sa copieze


* Inspectorii scolari sustin ca detin si antidotul *
In ultimii ani, pe internet s-a lansat o adevarata industrie de copiat, adaptata cerintelor profesorilor. De la telefoane CDM despre care ofertantii spun ca sunt dificil de bruiat sau de identificat si pana la ceasuri-telefon, de la copiute gata facute, pe materii si capitole, si pana la softuri speciale care descarca subiectele rezolvate pe telefoane, totul se poate cumpara din online. Ofertantii au solutii si pentru cei care nu dispun de suficient de multi bani pentru a le cumpara, asa ca le inchiriaza "cu ziua". 
Pixul cu bluetooth - se gaseste pe net, are un buton cu mai multe functii si un microfon ascunse sub clema de prindere a pixului. Acesta comunica prin conexiune wireless cu o microcasca sau cu o nanocasca plasata in ureche si cu un telefon care nu trebuie tinut langa utilizator, ci poate fi lasat in afara clasei, de exemplu. Conexiunea cu telefonul se face prin bluetooth, care are insa raza limitata, iar sunetul din telefon este transmis astfel la casca din ureche. Exista astfel de pixuri prevazute si cu camera video, care transmite imaginea foii de examen catre cel de la "celalalt capat al firului", care poate astfel dicta direct rezolvarile, fara sa mai fie nevoie ca acestea sa-i fie spuse din sala de examen.
Microcamera wireless - se monteaza in haina, este mascata sub forma de nasture si transmite imaginea foii de examen, astfel ca subiectele sa nu mai fie dictate. Folosita impreuna cu casti wireless, microcamera insotita de o pereche de nanocasti face ca rezolvarea subiectelor sa poata fi dictata din afara salii de clasa, fara ca cel care poarta aceste dispozitive sa trebuiasca sa vorbeasca. Astfel de microcamere se pot gasi si in radiere, in pachete de guma sau in pixuri, dupa cum o arata ofertele din online.
Ochelari bluetooth - sunt prevazuti cu microfon si se conecteaza direct cu telefonul mobil.
Telefoane special modificate astfel incat sa transmita direct la microcasca. Furnizorii sustin ca rezista la bruiajele GSM, folosind tehnologia CDMA, si raspund automat, in cazul in care convorbirea este intrerupta sau in cazul in care cel care il poarta nu-l poate scoate din haine pentru a forma un numar.  
Ceasul touch screen cu SIM incorporat - ceasul-telefon touch screen este prevazut cu microfon, cu camera, bluetooth si functioneaza ca un telefon, iar sunetul se aude in nanocasca amplasata in ureche. Furnizorii sustin ca, dupa intrarea in examen, elevul nu trebuie decat sa filmeze sau sa fotografieze foaia de examen, sa trimita unui coleg din afara salii subiectele, iar acesta din urma sa telefoneze si sa dicteze rezolvarile.
In topul tehnicilor folosite anii trecuti la copiat, dar interzise de medicii specialisti, se afla Microcastile cu microvibratie pe timpan. Se gasesc pe internet si sunt incorporate intr-un material "cauciucat", pentru a nu mai exista riscul de a ramane in ureche, spun cei care incearca sa le vanda. Unele microcasti au o grosime de 1 milimetru si o greutate de 0.2 grame. Impreuna cu aceste microcasti sau nanocasti se folosesc coliere cu microfon sensibil si cu bluetooth, handsfree, coliere care se monteaza pe dedesubtul hainelor si care se conecteaza apoi la telefon.
Castile wireless functioneaza pe un principiu similar. Cu ajutorul unui hands free care se introduce sub haine, castile se conecteaza cu telefonul sau cu un mp3, de pe care cel care poarta castile poate auzi o inregistrare pregatita cu subiectele pe care le are de rezolvat.
Emitatorul FM. O solutie ceva mai simpla din punct de vedere tehnic, dar aplicabila atunci cand acelasi mesaj trebuie dictat mai multor elevi simultan, este utilizarea unui emitator FM cum sunt cele pentru masina. Tot ce au nevoie cei din sala de examen este un radio FM portabil conectat la o micro-casca, iar numarul celor care pot asculta simultan este mai mare decat la orice alta solutie. Metoda nu este foarte sigura, semnalul putand fi interceptat cu orice aparat radio obisnuit. In plus, unidirectionalitatea comunicarii face solutia adesea nepractica.
Tot pe internet se poate gasi, insa, si "antidotul" acestor modalitati de comunicare din sala de curs. Numeroase site-uri au scos la vanzare detectoare de camere video ascunse, de microfoane GSM, Radio sau Wireless, detectoare de microcasti sau de telefoane mobile.
Gadgeturi folosite la examenele "obisnuite"
iPod-ul se conecteaza la calculator, sunt introduse fituicile create in Notepad si pot fi consultate in timpul examenului, daca elevii au voie cu astfel de gadgeturi pe banca. 
Sunt site-uri care au softuri special create pentru introducerea textului "de copiat" pe telefon. Textul curge apoi, in timpul examenului, pe ecranul telefonului, cu o viteza stabilita de cel care detine telefonul. Aparitia copiutei este conditionata, insa, de un cod, astfel incat profesorul care vrea sa ia telefonul sa vada ce se intampla pe ecranul sau nu va vedea nimic.
Un alt program care poate fi descarcat pe telefonul mobil ii permite utilizatorului sa fotografieze foaia de examen si sa transmita imediat subiectele unui coleg din afara salii, cu care este conectat deja prin intermediul acestui program. Rezolvarile sunt trimise apoi sub forma de mesaje, ca pe Yahoo Messenger.
Deja "clasica" a devenit metoda de copiere cu ajutorul sticlei de Coca Cola. Eticheta de pe sticla se scaneaza, iar textul original este inlocuit cu cel care va fi copiat in timpul examenului. Eticheta astfel modificata pe calculator se tipareste si se lipeste inapoi pe sticla. Etichete deja scanate ale mai multor bauturi pot fi gasite direct pe internet, asa ca nu este nevoie decat ca cineva sa le schimbe textul si sa le printeze. 
Din ciclul metodelor "invechite" de copiat - mentionate de unele site-uri - face parte si cea a pixului din plastic transparent; in jurul minei se ruleaza o copiuta pe care sunt scrise informatiile cu un font foarte mic. Avantajul este ca "ambalajul" transparent care adaposteste copiuta in jurul minei are efect de lupa si mareste scrisul. Dezavantajul este ca elevul are la dispozitie o sursa limitata de informatii. 
Cristian Alexandrescu, Inspector Scolar General - Municipiul Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca in experienta sa a reusit sa descopere o parte din aceste tehnologii. "Exista aparatura nu foarte dificil de procurat prin care se poate verifica daca intr-o sala exista telefoane mobile. Un telefon mobil poate fi folosit pentru a primi eventualele rezolvari ale subiectelor respective si cel mai simplu mod nu este pe baza unui SMS, ci pe baza unei conectivitati bluetooth sau altceva si acestea se pot verifica, daca exista sau nu, daca exista telefoanele deschise care au acest lucru", a precizat acesta.
Inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti a declarat ca a prins astfel elevi care incercau sa copieze si, "pentru ca au incalcat prevederile metodologiei, elevii respectivi au fost eliminati din examen". Oficialul a declarat ca nu exista, insa, un ordin care sa prevada obligativitatea implementarii acestor tehnologii in scoli, dar ca profesorii care au astfel de aparate le pot folosi. 

Inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti a declarat ca principalele masuri anti-frauda sunt introducerea unei rigurozitati mai mari la selectarea profesorilor supraveghetori, posibilitatea ca asociatiile de parinti sa asiste la probele BAC-ului si sanctiunea prevazuta in metodologie pentru elevii prinsi la copiat: imposibilitatea ca acestia sa mai sustina examenul in urmatoarele doua sesiuni. "Si atunci cred ca si acesta va fi un motiv serios de gandire pentru cei care au de gand sa fraudeze Bacalaureatul", a precizat Alexandrescu. (www.hotnews.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu