joi, 10 mai 2012

Premiile Concursului naţional de argumentare oratorică ”Nicolae Iorga”


Recent, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Botoşani a fost susţinută etapa finală a Concursului naţional de argumentare oratorică ”Nicolae Iorga”, ediţia a II-a. Această fază a avut două secţiuni — în limba română şi în limba engleză — unde au participat elevi atât de gimnaziu cât şi de liceu cu abilităţi de redactare şi susţinere a unui discurs argumentativ atât din liceele botoşănene cât şi din Iaşi, Buzău şi Rădăuţi-Suceava.
Participanţii au tras la sorţi câte un bileţel care conţinea câte o temă distinctă (după modelul subiectelor de probă orală de bacalaureat 2011 pentru limba şi literatura română ), pe baza căreia au fost nevoiţi să construiască o alocuţiune de circa 4 minute, căreia s-a alocat timp de brainstorming şi redactare de 45 de minute, rămânând la latitudinea personală să decidă susţinerea sau combaterea temei extrase.
Premii şi menţiuni
Juriul concursului a fost alcătuit din trei membri: prof. Zaharia Ciprian — preşedinte al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), prof. Zaharia Carmen şi prof. Rusu Pavel.
Premiile I la secţiunea română au fost câştigate deopotrivă de Şotropa Alexandru de la Colegiul Naţional A. T. Laurian Botoşani şi de Niţă Alina Claudia de la Colegiul Naţional “Bogdan Petriceicu Haşdeu” Buzău. Premiile II au fost obţinute de Trişcă-Vicol Adelina de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Botoşani şi de Mayaya Caroline, elevă la Colegiul Naţional Iaşi.
Premiile III au fost câştigate de Naconecini Tudor de la Colegiul Naţional Iaşi şi de Maria Derevlean de la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Suceava. Eşanu Alexandru, Podariu Ana Maria şi Ciotău Mădălina primind menţiuni.
La secţiunea de limbă engleză Afloarei Daniela a câştigat premiul I, Urigiuc Cristian—premiul al II-lea, Surdu Otilia —premiul al III-lea, iar Mighiu Claudia a obţinut menţiune.
Temele discutate:
● Media la bacalaureat nu ar trebui să conteze la facultate
● Societatea actuală are prea multe modele negative
● Reintroducerea examenului de admitere la facultate este justificată în România
● Este justificat ca tradiţia fa-miliară să priveze în urmarea meseriei copiilor
● Competiţia este superioară cooperării în obţinerea performanţei
● Concursurile de frumuseţe sunt justificate
● Un singur om poate schimba mentalitatea unui grup
În public a fost şi avocatul Consiliului Judeţean al Elevilor ,Cercel Cristian
Articol realizat de Roxana Ungureanu şi Mădălina-Ionela Zămosteanu, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Botoşani. Organizator al competitiei, profesor Daniela Epurianu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu