miercuri, 6 iunie 2012

„Nu trebuie să dai neapărat la Facultatea de teatru ca să iubeşti teatrul, cum nu trebuie neapărat să fii un actor bun ca să poţi fi un spectator bun”

Sabina Balan. Foto: Carmen Moraru
* marginalii la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului AmfiTeatru, organizată la Botoşani, la Teatrul „Mihai Eminescu”
În timpul Festivalului AmfiTeatru, un domn coordonator al unei trupe din afara Botoşaniului mă întreabă aproape uimit: "Ce se întâmplă aici la Botoşani, de aveţi atât de mulţi tineri talentaţi şi dornici de teatru?!" iar eu, înţelegând că dumnealui vrea să ne facă un compliment, am zâmbit şi am tăcut. Dar întrebarea era pe bune...
De ce tocmai noi, câţiva puştani care au descoperit teatrul ca pe a 8-a minune a lumii, ne-am găsit să ne "înhăităm" cu instituţii publice respectabile, să convingem oamenii mari (adulţii) că merită să investească într-un festival de teatru şi, mai presus de toate, să ne asumăm responsabilitatea pentru organizarea unui astfel de festival? Nu cred că e "nebunia vârstei" ceea ce simţim noi - pentru că am văzut şi oameni maturi, sănătoşi şi trecuţi de prima tinereţe care fac astfel de lucruri - şi nici nu cred că e un soi de teribilism juvenil - deşi sună foarte bine, în forul tău interior, cuvântul "organizator" când i-l spui orgoliului tău personal... E mai degrabă vorba de o dorinţă de a împărtăşi celorlalţi ceea ce simţim noi, şi cum nu prea putem face asta prin cuvinte, am ales să ne exteriorizăm pasiunea pentru teatru prin spectacole şi prin acest festival.
Teatrul pentru adolescenţi e o chestie foarte "mişto" - şi mă adresez tuturor când spun asta. Nu pentru că eşti pe scenă şi te vede toată lumea, pentru că oricum în clipa aceea emoţiile sunt înfricoşătoare, nu pentru că apoi te recunosc colegii prin liceu şi, în niciun caz pentru aplauzele de la final (bine, şi acelea sunt frumoase...), ci pentru că e ca o vizită la psiholog, unde tu însuţi eşti propriul tău psiholog şi propriul tău pacient şi ai ocazia să te descoperi aşa cum nu ai fi făcut-o niciodată rezolvând temele la matematică. Şi îţi trebuie doar o fracţiune de secundă să îţi dai seama de asta! E ceva ce nu se poate explica, pentru că e o experienţă intimă şi depinde doar de tine dacă o percepi aşa, sau pur şi simplu ca pe "altceva de făcut decât temele la matematică".
Apoi vine şi latura asta socială... Mergând la festivaluri de teatru, întâlneşti tineri ca tine de peste tot din ţară, care nu numai că au aceeaşi pasiune pentru teatru, dar de cele mai multe ori avem ocazia să ne-o manifestăm împreună şi, bineînţeles, asta ne leagă şi ne face să învăţăm şi mai mult unii de la ceilalţi. Ca să nu mai vorbim de oamenii frumoşi care vin acolo special pentru noi să ne vorbească, să facă workshop-uri de teatru / dramaturgie / coregrafie şi să ne dea câte puţin din bagajul lor... Un exemplu minunat de astfel de festival este cel de la Alexandria, Teleorman, care se organizează în fiecare vară - Ideo Ideis, şi ca el mai sunt multe, în multe oraşe ale ţării, care ajută tinerii să se întâlnească şi să aibă cele mai plăcute revelaţii prilejuite de teatru.
Spre asta am vrut să ne îndreptăm şi noi cu festivalul AmFiTeatru. Un pretext pentru adolescenţii oraşului Botoşani, în primul rând, de a vedea teatru jucat de cei ca ei, de a face cunoştinţă şi de a învăţa unii de la ceilalţi. Un cadru în care tinerii din orice oraş al ţării să poată cunoaşte Botoşaniul şi pe noi, cei pasionaţi de teatru, care locuim în el. Nu cred că asta ne face mai speciali, vizavi de restul copiilor din alte locuri sau care nu au descoperit încă plăcerea pentru această formă de artă - apropo de întrebarea de la care am plecat, dar cred că atunci când îţi doreşti să faci ceva şi chiar ACŢIONEZI, poţi să faci totul să pară mai uşor! În final, impactul educativ e mult mai mare decât îşi închipuie unii, şi, chiar dacă efectele nu se vad neapărat pe termen scurt, astfel de experienţe sunt aur curat pentru viitorul nostru (o spun din proprie experienţă). Nu trebuie să dai neapărat la facultatea de teatru ca să iubeşti teatrul, cum nu trebuie neapărat sa fii un actor bun ca să poţi fi un spectator bun - şi asta, uneori, ajunge să fie mai important.
Revenind la ediţia aceasta a festivalului AmFiTeatru pe care, noi, Atelierul de teatru, l-am organizat împreună cu Asociatia AmFiTeatru 2006, Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani, Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, nu putem spune că am resimţit foarte tare stresul şi greul, pentru că am făcut totul cu entuziasm (un entuziasm care ne-a mirat până şi pe noi...), ideile au curs gârlă, de la lipirea paşilor coloraţi în faţa teatrului - ca, trecătorii, atunci când merg cu privirea în asfalt, să fie ghidaţi spre teatru, până la standul cu limonadă din holul teatrului şi trocul cu lucruri drăgălaşe. Nici nu mai ştim care, când a venit cu ideea, ne-am mobilizat împreună cu voluntarii - nişte copii foarte drăguţi din liceul nostru care ne ascultau (uimitor!) şi am început să alergăm. Totul semăna cu o joacă de copil, pentru că ne dădeam seama că facem nişte lucruri mari, dar le făceam în stilul nostru, cu riscurile asumate... şi la sfârşit... a ieşit! Cam ăsta a fost şi mesajul pe care am vrut noi să-l transmitem: că nu trebuie neapărat atâta seriozitate, pretenţiozitate şi sentenţiozitate, care oricum nu se prea potrivesc vârstei noastre, ca să faci ceva cu adevărat frumos şi util. Şi le mulţumim tuturor celor care au înţeles asta!
Sabina Balan,
Colegiul naţional „Mihai Eminescu” Botoşani 
Articol publicat în primul număr al Revistei "Tineri jurnalişti, fără frontiere" 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu