luni, 23 iulie 2012

“Drama Club”, locul I la ID Fest Bacău

S-a incheiat si editia cu numarul XIII a Festivalului National de Teatru in Limba Engleza pentru Tineri “Ingenious Drama Festival” (ID Fest), o editie marcata de o scadere valorica a spectacolelor inscrise in competitie (daca ne referim la o medie, si nu la calitatea celor premiate) si de disfunctionalitati organizatorice (intirzieri mari la inceperea anumitor spectacole, comunicare slaba in zona de PR si de relatie cu juriul si cu publicul), dar o editie care continua un eveniment de traditie in zona teatrului de amatori, din România, necesar la nivel local si national, pentru rolul sau educativ, formativ in conturarea personalitatii multor generatii de liceeni.
Au venit in Bacau pentru a participa la acest festival, desfasurat in intervalul 16 – 21 iulie, trupe din Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Bucureşti şi Timişoara, care alaturi de cele trei trupe bacauane au prezentat in cadrul sectiunii competitionale 11 spectacole, realizate dupa texte originale, scrise de elevi, sau dupa texte ale unor cunoscuti dramaturgi. Cei care au evaluat calitatea productiilor teatrale propuse sau fluenta si acuratetea in vorbirea limbii engleze au fost actritele Coca Bloos, Mihaela Radescu, criticul de teatru Doru Mares, vorbitorul nativ de limba engleza Oliver Williams si actorul si regizorul Horia Suru.
Daca juriul a premiat spectacolele urmarite, Ingenious Drama Festival a evidentiat oamenii care au contribuit in mod substantial la organizarea editiei 2012 a festivalului. Au diplome “Cel mai bun organizator” Constantin Mihalache si Laura Stan. Au mai fost acordate diplome trainerilor Bogdan Rădulescu, Ştefan Lupu, Andrei Runcanu, Horia Suru, Dragoş Muscalu şi Ştefan Huluba, Oliver Williams, tineri profesionisti din lumea teatrului, care au tinut pe durata festivalului diferite ateliere cu liceenii inscrisi in competitie.
Pentru actrita Coca Bloos, care de sase editii este alaturi, pro bono, de ID Fest, cei peste 200 de participanti la festivitatea de inchidere s-au ridicat in picioare si au aplaudat indelung. ID Fest 2012 a organizat de Asociaţia Ingenious Drama, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, Prefectura Bacău, Teatrul Municipal “Bacovia”, Cafe du Theatre, Colegiul Tehnic de Comunicaţii “N.V.Karpen” şi 30 Avenue Business Center.
Prima participare, primul trofeu
Marele Premiu al acestei editii, acordat Celui mai bun spectacol – Best Performance, a fost cistigat de Drama Club, din Botosani, o trupa de teatru in limba româna, semn ca inainte de a face teatru performant intr-o limba straina, trebuie sa stii intii sa-l joci bine in limba ta.
Drama Club, prezenta anul acesta pentru prima data la ID Fest, s-a inscris in festival cu “Waiting for”, un spectacol, in limba engleza, despre conditia artistului, realizat dupa un text adaptat dupa “Angajare de clovn”, de Matei Visniec, si “Asteptindu-l pe Godot”, de Samuel Beckett.
Regia a fost semnata de Mirela Nistor si Alexandru Sirbu. Au mai fost nominalizati pentru Best Performance A.C.T Bacau (“Birds of the feather”) si Knockers (Suceava; “A complete guide to Understanding Things”). Drama Club a cistigat de asemenea Premiul pentru cele mai bune lumini (Best Lights), unde i-au avut concurenti, ca nominalizati, pe cei de la Heavenly Hell (Timisoara), inscrisi in festival cu spectacolul “99 days later”, realizat dupa un text original, despre Razboiul din Vietnam.
Aceleasi trupe au fost nominalizate si la categoria Best Stage Design (Cea mai buna scenografie), iar cistigatorul a fost, din nou, Drama Club. Spectacolul “Waiting for” a mai adus trupei din Botosani si un Premiu special al juriului, acordat interpretilor Andrei Redinciuc, Soptelea Theodor si Codrin Pascariu, pentru rolurile Filippo, Peppino si Nicollo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu