vineri, 8 martie 2013

Întâlniri "la vârf" ale reprezentantilor Consiliului National al elevilor

În perioada 2-5 martie a avut loc, la Bucureşti, Conferinţa Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor. Pe agenda liderilor naţionali ai elevilor s-au numărat atât întâlniri informale, cât şi formale cu diferiţi factori decizionali din mediul educaţional românesc. 
Județul Botoșani a fost reprezentat de către Gavril Florin, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor și președinte al Consiliului Județean al Elevilor Botoșani și de către Țaranu Mihaela, formator al CNE.
Prima întâlnire a avut loc cu Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Dragoș și cu reprezentantul platformei suport a Consiliului Naţional al Elevilor, Wedu.ro, Doru Ştefănescu.    
S-au pus bazele proiectului "Scrisoare către Basarabia", de către Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, reprezentat prin directorul general, domnul Cristian Dumitru, în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor. Mai exact, este vorba despre un concurs de eseuri, având ca reper data de 27 martie 2013. Totodată, proiectul are drept scop promovarea identității și culturii naționale.
Pe agendă s-a aflat şi o întâlnire cu doamna Ecaterina Andronescu, Preşedintele Comisia pentru învăţământ, cercetare tineret şi sport din Senatul României, fost ministru al Educaţiei, discutându-se, astfel, despre învăţâmantul tehnologic,  examenul de Bacalaureat, programul naţional ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, prezenţa elevilor în Consiliul de Administratie al unităţilor de învăţământ, Statutul Elevului şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Naţional al Elevilor. De asemenea, domnul Liviu Pop, Preşedintele Comisiei de Muncă, Familie şi Protecţie Socială din Senat, fost ministru al Educaţiei, a abordat, în cadrul întâlnirii cu reprezentații elevilor, teme precum situaţia învăţământului tehnologic, voluntariatul în rândul tinerilor și posibilitatea elevilor de lucra part-time pe parcursul școlii și a vacanțelor.
O altă întâlnire a avut loc cu reprezentantul Ministerului Culturii, doamna subsecretar de stat Irina Cajal-Marin, în cadrul căreia s-a identificat nevoia de culturalizare a elevilor şi ce metode pot fi luate pentru a-i îndemna să meargă la teatru, filarmonica sau alte medii culturale de acest gen.
Domnul ministru al tineretului şi sportului, Nicolae Băniciou, a discutat cu reprezentanţii elevilor despre concursul de proiecte al Ministerului, concurs la care pot aplica organizațiile de elevi şi modalităţi de finanțare a diferitelor proiecte pentru elevi.
Nu în ultimul rând, teme precum Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Naţional al Elevilor, Statului Elevului, prezența elevilor și existența Comisiilor școlare în unitățile de învățământ, votul elevilor în Consiliul de Administrație din mediul preuniversitar, respectiv Olimpiadele şcolare şi programul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, au fost abordate în cadrul întâlnirii cu domnul prof. univ. dr. Remus Pricopie, ministru al Ministerului Educaţiei Naţionale.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Gavril Florin, declară: ”În cadrul primei întâlniri din acest an a Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor, cu reprezentanții diferitelor instituții cu rol decizional și organizații cu rol în dezvoltarea învățământului și a elevilor, s-au comunicat o serie de propuneri care urmează a fi concretizate și înaintate în bază legală. Vom contribui la creșterea calității educației, asigurându-ne că părerea elevilor va fi luată în considerare”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu