marți, 12 noiembrie 2013

Lecţii de jurnalism pentru adolescenţii din Bălţi şi din Botoşani

Gina Poenaru si Carmen Moraru
În debutul lunii noiembrie, la Botoşani dar şi în alte localităţi ale judeţului care respiră istorie şi cultură a prins viaţă o mini-tabără de jurnalism în organizarea Asociaţiei „Floare albastră” Botoşani. Proiectul ce a stat la baza a patru zile antrenante şi pline de diversitate a fost finanţat de Consiliul Judeţean Botoşani şi de asociaţia culturală botoşăneană ce l-a iniţiat, el având la bază un parteneriat cu AIESEC Bălţi.
Zilele de tabără nu au semănat una cu alta, cele petrecute fiind prilej de „a da mâna cu ineditul şi cunoaşterea” pentru şapte studenţi de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, precum şi pentru doi tineri de la licee botoşănene. Adolescenţii au participat la dezbateri despre tot ce ţine de lumea radioului, moderator fiind Gina Poenaru, corespondent la Radio România Actualităţi. Discuţiile au avut drept final şi o ieşire în eter, cele mai interesante idei regăsindu-se în reportajul realizat de Gina Poenaru şi difuzat la postul naţional de radio. O istorie a presei scrise botoşănene a fost prezentată de jurnalistul Dumitru Ivan - veteran al ziariştilor botoşăneni, incursiunea domniei sale în trecut fiind primită cu aplauze de către adolescenţi.
In studioul Tele M Botosani, impreuna cu Sorin Andronache
Un interes major a trezit, în rândul participanţilor la tabără, incursiunea în tainele unui studio de televiziune – Tele M Botoşani. Ziariştii şi tehnicienii postului de televiziune le-au dezvăluit secrete picante ale meseriei lor, studenţii şi liceeni având ocazia să participe la prezentarea ştirilor de seară în direct, dar şi să discute ca între prieteni cu prezentatorul lor, Sorin Andronache. Finalul serii a fost dat de prezenţa în direct a tinerilor la Emisiunea „Taverna”, moderată de Cristian Costăchel.
Acasa, la Mihai Eminescu
În răstimpul petrecut de adolescenţii din Bălţi la Botoşani, au fost organizate şi două excursii în judeţ. În prima dintre ele tinerii au fost „acasă la Eminescu”, la Ipoteşti, la „lacul codrilor albastru” şi la Casa memorială a lui George Enescu la Liveni. A doua zi, pe o vreme superbă, ei s-au recules la Mănăstirile Vorona şi Sihăstria Voronei. 
Moment de reculegere, la Manastirea Vorona
Nici municipiul Botoşani nu a rămas o necunoscută pentru participanţii la tabăra de jurnalism, adolescenţii vizitând Centrul Vechi, Parcul „Mihai Eminescu”, alte locuri pe unde şi-au purtat paşii fiind Galeriile de artă „Ştefan Luchian”, Centrul intercultural – unde au admirat expoziţia pictorului Victor Foca, de real interes pentru ei fiind incursiunea în librăriile oraşului. 
Intalnire, absolut intamplatoare, cu ziaristul Dumitru Ignat
Punctul final al celor petrecute ar fi cuvintele lui Matei Zvanciuc, elev la Colegiul A.T. Laurian Botoşani. Privind, lung, după maşinile cu care plecau studenţii din Bălţi, a întrebat, retoric: „Şi acum, eu ce fac cu viaţa mea?”. Întrebare ce ar trebui să ne pună pe gânduri, fiind evident că adolescenţii zilelor noastre resimt nevoia de inedit, de comunicare, ieşirea din rutină fiind esenţială pentru ei, ca pentru noi toţi, de altfel.
Carmen Moraru
Un zambet larg, in padurea Voronei...

Un comentariu:

  1. E FABULOS vazand ca VIATA se poate trai frumos, cu iubire, respect, deicatete si usoare nostalgii...

    RăspundețiȘtergere