duminică, 27 noiembrie 2011

Prevenirea drogurilor, toleranţa interetnică şi violenţa în mass-media, teme de dezbatere la Seminarul Teologic Botoşani

Proiectul  ”Săptămâna Educației Globale” cunoaște de la an la an  un impact  sporit în rândurile elevilor și profesorilor din toată țara. În săptămâna 14-19 noiembrie s-a dat startul proiectului care poate să se desfășoare prin acțiuni diferite până la sfârșitul anului școlar. Tema de anul acesta ”Atitudine față de lumea noastră” a fost generoasă în sensul diversității problemelor abordate . La Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe” există deja o tradiție a implicării elevilor în acest proiect astfel încât și în acest an s-au desfășurat activități interesante care s-au axat pe probleme legate de toleranță și violență.
Astfel, în sala de conferințe a Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” elevii împreună cu profesorii coordonatori Marius Rîznic și Corina Țifrea  s-au  întâlnit, marți 22 noiembrie 2011 cu Vlad Axiniuc, inspector la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Botoșani pentru a discuta despre efectele negative ale utilizării drogurilor. Au fost proiectate câteva materiale video, accentul fiind pus pe prezentarea metodelor de prevenire a consumului de droguri și pe consecințele fiziologice și psihologice  pe care le au drogurile .
Miercuri, 23 noiembrie a fost realizată o altă activitate care a avut ca temă Toleranța interetnică - trecut și prezent. Activitatea a fost concepută pe principiul interactivității costând în prezentarea unor scheciuri care au abordat problematica relațiilor interetnice, combaterea tendințelor de discriminare a unor minorități. Elevii au avut misiunea de a intervieva pe reprezentanții comunității armene și evreiești din Botoșani, cu privire la tema enunțată.
În continuarea acestor activități, pe 24 noiembrie  a fost susținut  un minispectacol de muzică psaltică, populară și folk, a unei scenete în limba franceză și a unui dans tematic urmând ca fondurile obținute din donații să fie direcționate spre  Centrul maternal ”Micul Prinț” pentru ajutorarea celor aflați în impas.
Săptămâna s-a încheiat vineri, 25 noiembrie cu o altă activitate  care și-a propus să abordeze aspecte cu privire la comunicare , mai precis despre Violența în mass-media. Elevii au încercat să surprindă prin materialele video pregătite aspectele negative ale industriei muzicale, ale desenelor animate, știrilor de senzație asupra gândirii și comportamentului tinerilor. Cu acest prilej s-a organizat  o dezbatere (debate) în cadrul căreia își vor confrunta opiniile pro și contra elevii  și despre Oportunitățile și amenințările  învățământului în format electronic.
„Prin toate aceste activități ne manifestăm speranța ca, mesajul nostru cu privire la toleranță și nonviolență să aibă un ecou cât mai profund asupra beneficiarilor proiectului, elevii încercând să-i determinăm să comunice mai eficient într-o lume dominată de conflicte”, concluzionează profesor Corina Ţifrea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu