vineri, 2 decembrie 2011

Concurs inedit între nevăzători, deţinuţi şi elevi de liceu

În această dimineaţă, Sala oglinzilor de la Muzeul Judeţean Botoşani a găzduit un concurs ce a avut drept temă istoria municipiului Botoşani. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean Botoşani, IŞJ Botoşani şi Penitenciarul Botoşani. Manifestarea s-a derulat în cadrul Proiectului „50 de ani de viaţă în penumbră pentru nevăzătorii botoşăneni”, finanţat de Primăria Botoşani şi cofinanţat de Asociaţia nevăzătorilor botoşăneni.
Materialul de concurs a fost pus la dispoziţia nevăzătorilor din Botoşani, deţinuţilor din Penitenciar şi a unor elevi de liceu, nominalizaţi de directori şi profesori de istorie din licee. În competiţie au intrat echipe formate din trei nevăzători, trei deţinuţi şi trei eleve de liceu, ce au concurat în faţa unui juriu prezidat de istoricul Gheorghe Median, inspectorul şcolar pe probleme educative – profesor Alexandra Hrincescu şi Neculai Bunduc, din partea nevăzătorilor botoşăneni. Carmen Moraru, referent cultural al Filialei nevăzătorilor Botoşani, a fost „examinator” şi realizator al materialului şi a întrebărilor de concurs.
După prima rundă de întrebări, competiţia a fost câştigată, detaşat, de echipa elevelor de liceu, cu 95 de puncte din 100 posibile. Învingătoarele au fost recompensate cu premii în bani, diplome şi cărţi. Adolescentele care au dovedit o cunoaştere temeinică a istoriei oraşului sunt Ana Maria Cuciureanu – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoşani, Silvia Amănălăchioaie – Colegiul naţional „Mihai Eminescu” şi Alexandra Zorilă – Colegiul naţional A.T. „Laurian”.
Celelalte două echipe au obţinut acelaşi număr de puncte, 60, ceea ce a dus la intrarea în baraj. După trei runde de întrebări, pe locul doi s-a clasat echipa formată din cei trei deţinuţi, care erau… din Iaşi. Echipa nevăzătorilor s-a situat, în final, pe locul III. Ineditul concurs a beneficiat şi de un public de aceeaşi factură, alături de nevăzători fiind şi un grup numeros de deţinuţi, veniţi să-şi aplaude colegii – competitori. 
Atât organizatorii cât şi participanţii au apreciat, în mod special, neobişnuitul eveniment. Pentru două ore nu au mai existat barierele tradiţionale între categorii sociale extrem de diverse, realizându-se un moment real de integrare, în spaţiul unui concurs desfăşurat după toate regulile fair - play-ului.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu