miercuri, 15 decembrie 2010

Modă vegetală la Liceul „Ştefan Luchian”, între toamnă şi iarnă

 
Adina Cirimpei, profesor de educație plastică (specialitatea design vestimentar) în cadrul Liceului de Artă, a coordonat o prezentare de modă ce a conferit o notă de inedit spectacolului susţinut de liceeni la „Toamna bobocilor” 2010. Diana Petronela Adomnicăi, elevă în clasa a IX-a B, a aflat mai multe detalii, evidenţiate în interviul următor:
- Cine sau ce v-a inspirat pentru colecția prezentată la balul bobocilor?
- Colecția prezentată a fost inspirată de atmosfera poveștilor și de toamnă, cu cromatica ei. Nu am reușit să facem o prezentare unitară din punct de vedere cromatic, dar din punct de vedere al croiului am respectat forma volumetrică a unor structuri vegetale (legume și tărtăcuțe, atât de frumos colorate) specifice sezonului autumnal. Punctul de plecare a fost colaborarea noastră din iunie 2009 cu profesoara Adriana Jurma, care ne-a cooptat într-o acțiune a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, unde am prezentat o colecție de modă  realizată din materiale vegetale.
- Cine a confecționat creațiile?
- Elevii, cu mijloace proprii sau cu ajutor din partea familiei. S-a lucrat la școală în cadrul orelor de atelier și în timpul liber. Colecția s-a bazat pe inițiativa elevilor, eu doar i-am ajutat să-și ducă la bun sfârșit ideea. Le place acest gen de muncă și sunt dornici de a mai repeta experiența. Cu elevii clasei a 12-a voi pregăti în aceeși manieră și diploma de atestat.
- Materialele folosite au fost destul de moderne. Pe ce v-ați axat pentru confecționarea costumelor?
- S-au folosit predilect materiale textile, destul de prețioase ca satinul, mătasea, catifeaua, dar și materiale neconvenționale, din gama materialelor de construcție (plasă de la flori, burete izolant folosit la izolarea dușumelelor, cofraje de ouă etc.), accesorii confecționate de elevi din aluat copt, uscat și vopsit în auriu. Încălțămintea existentă a fost îmbrăcată astfel încât să se asorteze cu creațiile.
-  Ce îmi puteți spune despre felul în care ați adaptat feminitatea rochiilor? Am observat că lungimile au fost diferite.
- Am încercat o actualizare a liniei costumului feminin, ajustând dimensiunile fustelor și a rochiilor după preferințele tinerilor creatori și ale tendințelor modei actuale. Ca și coordonator, le-am dirijat pașii spre un nume în conceptul estetic, dar le-am lăsat și libertatea de a-și pune amprenta personală asupra lucrărilor.
- Cine a participat?
 - Am colaborat cu elevii claselor a 11-a A și a 12-a A. Ei sunt primele generații care și-au dorit să facă mai mult decât activitatea școlară obișnuită. Unii dintre ei au creat 2 produse.
- Va urma o altă colecție?
- Chiar voiam să precizez. Rochia albă de la sfârșitul prezentării este produsul unicat, în afara colecției. Se poate interpreta ca și trecerea spre iarnă, mai ales că pregătim o nouă colecție pe tema „Iarna”, în aceeași formulă. Noua colecție va fi inspirată de cromatica și atmosfera sărbătorilor. Nu își propune să fie o colecție de tendințe ale sezonului. Vor fi, ca și la această colecție, produse vestimentare ușoare, de interior, încadrându-se în gama costumelor de scenă.
- Vă mulţumesc.
Admin: Elevii Liceului de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani au organizat pe 15 decembrie 2010, în sala Casei  de Cultură a Sindicatelor Botoşani "Concertul de Crăciun", în scop caritabil. În cadrul acestui spectacol au evoluat Corul şi Orchestra Liceului de Artă dirijate de profesorii Dragoş Boicu şi Nicolae Ursu, precum şi elevi care au cântat colinde din reportoriul românesc şi universal. Un moment surpriză l-a constituit parada de moda intitulată "Feerie de Iarnă", realizată de elevii de la Catedra de Arte Plastice, coordonaţi de profesor Adina Cirimpei (www.botosaninews.ro)     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu